Ομπάμα: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους - Free Sunday
Ομπάμα: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Ομπάμα: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για το χρέος καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους». «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας:

«Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε:

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε, χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.  

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα  είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία» προσθέτοντας ότι θα στηρίξουμε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.