Μητσοτάκης: Οι αρχές της πρότασης της ΝΔ για τη δυσφορία φύλου - Free Sunday
Μητσοτάκης: Οι αρχές της πρότασης της ΝΔ για τη δυσφορία φύλου

Μητσοτάκης: Οι αρχές της πρότασης της ΝΔ για τη δυσφορία φύλου

Τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα καταργησει τις ρυθμίσεις του νόμου Κοντονή για τη δυνατότητα αλλγής ταυτότητας φύλου και θα τις αντικαταστησει με την δική της πρόταση, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

«Δεν νοείται να εξακολουθούμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν από μικρή ηλικία μια δύσκολη κατάσταση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η πολιτεία οφείλει να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και ταυτόχρονα να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις όπως η χειρουργική επέμβαση. Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Θα πάψουν να υπάρχουν διεμφυλικά άτομα που αισθάνονται φυλακισμένοι στο σώμα τους;» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε συνππτικά την πρόταση της ΝΔ:

 «Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη δυσφορία φύλου γι' αυτό και επιτρέπεται κάποιου είδους ψυχική διάγνωση. Από τις 40 χώρες στις 38 προβλέπεται κάποιου είδους ιατρική διάγνωση. Σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα που συζητάμε δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη ιατρική διάταση. Η νομική διόρθωση του φύλου είναι ένα μόνο στάδιο σε μια μακρά διαδικασία που απαιτεί ψυχολογική υποστήριξη. Για την ΝΔ δεν είναι στιγμιαία πράξη ή μια σύμβαση που δηλωνεται με μια δήλωση η αλλαγή φύλου. Απαιτείται εχεμύθεια και πρέπει να εγγυάται απόλυτα την βούληση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Κατά την άποψή μας για να εκκινηθεί η διαδικασία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικας. Είναι αδιανόητος κάποιος στα 15 έτη να μην μπορεί να πιεί αλκοόλ αλλά να του επιτρέπεται η αλλαγή φύλου. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέται η πολλαπλή αλλαγή φύλου καθώς αρκεί η μία φορά. Απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιλογή του προσώπου είναι στέρεα. Η πρότασή της κυβέρνησης δεν το προβλέπει. Παραγνωρίζετε ότι στο Αιγινίτειο υπάρχει δομή που αντιμετωπίζει διεμφυλικά άτομα. Εμείς θα την ενισχύσουμε για να προχωρήσουν τα άτομα που το επιθυμούν στην διαδικασία αλλαγής φύλου. Αυτό σας προτείνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αλλά εσείς αδιαφορείτε».

 Σε ότι αφορά στα πολιτικά ζητήματα, είπε ότι αναμένει «με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το άρθρο 3 για να δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο» ενώ απευυνόμενος στον πρωθυπουργό χαρακτήρισε «τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε στην αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα ψευδομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕλ τον παρτενέρ σας στον αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει ότι τάχα είναι ομοιογενής κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας αγόρευε μπροστά στα κενά έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας και επισήμανε ότι ενώ ο πυρήνας του θέματος που συζητάμε είναι σημαντικός «είναι προφανές ότι φέρατε το νομοσχέδιο αρον άρον λίγο πριν τον προϋπολογισμό για να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».