Νέο σωφρονιστικό κώδικα θέτει σε διαβούλευση ο Κοντονής - Free Sunday
Νέο σωφρονιστικό κώδικα θέτει σε διαβούλευση ο Κοντονής

Νέο σωφρονιστικό κώδικα θέτει σε διαβούλευση ο Κοντονής

Την δυνατότητα να προσφεύγουν κατά του ελληνικού Δημοσίου, εάν οι συνθήκες κράτησης τους, δεν πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές, δίνει σε νυν και πρώην καταδίκους ο νέος σωφρονιστικός κώδικας ο οποίος θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για περίπου δύο εβδομάδες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, κρατούμενοι θα μπορούν να:

  • εκτίουν την ποινή τους τα Σαββατοκύριακα,
  • να βλέπουν μέσω βιντεοκλήσεων τα αγαπημένα πρόσωπά τους,
  • να δέχονται προσωπικές επισκέψεις από τους συντρόφους τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλα ζητήματα που ορίζονται στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι:

  1. Τμηματική έκτιση της ποινής: στο άρθρο 61 δίνεται μία καινούργια δυνατότητα σε καταδίκους που εκτίουν ποινή μέχρι έξι μηνών, δηλαδή να εκτίσουν μπαινοβγαίνοντας στη φυλακή μέχρι την απόλυσή τους. Όπως εξηγείται, «η τμηματική έκτιση της ποινής γίνεται κατά τις ημέρες του τέλους της εβδομάδας ή κατά τις ημέρες των αργιών. Οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες ο κατάδικος διαβιώνει εντός καταστήματος κράτησης λογίζονται ως ημέρες έκτισης ποινής».
  2. Πριβέ επισκέψεις: οι κατάδικοι που δεν λαμβάνουν τακτικές άδειες, θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ανά δίμηνο ελεύθερες επισκέψεις συζύγου ή συντρόφου, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Οι συναντήσεις θα διαρκούν τουλάχιστον δύο ώρες, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης. Ο έλεγχος των κρατουμένων και των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.
  3. Βιντεοκλήσεις: όπως διατυπώνεται στο άρθρο 51, οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεδιάσκεψη με τα πρόσωπα που δικαιούνται ή επιτρέπεται να δέχονται σε επισκεπτήριο.
  4. Εισαγωγή των νέων κρατουμένων: μία νέα διαδικασία, η οποία προβλέπεται ότι διαρκεί επτά ημέρες, προβλέπει το σχέδιο νόμου. Στόχος η σωστή ενημέρωση του εγκλείστου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής του.