Δεν έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για λύση στην Κύπρο, λέει το Μαξίμου - Free Sunday
Δεν έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για λύση στην Κύπρο, λέει το Μαξίμου

Δεν έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για λύση στην Κύπρο, λέει το Μαξίμου

Η διάσταση απόψεων στο θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ήταν η αιτία που δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με την επιστροφή της Μόρφου.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του και ανέφερε ότι αν υπήρχε πρόοδος στα κριτήρια για τους χάρτες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση, για ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του σήμερα στην Κύπρο, θα παρουσιάσει όλα όσα έγιναν στην Ελβετία, θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και απέδωσε στην τουρκική στάση, το ότι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα υποσχόμενη διαδικασία, η οποία μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση οδήγησε σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Παράλληλα καταδίκασε την ανακοίνωση του γραφείου του κυρίου Ακιντζί, στην οποία η κατάρρευση των συνομιλιών, αποδιδόταν στις μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, λέγοντας  ότι σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Είναι «ατυχές και λυπηρό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές λίγη ώρα μετά την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επεδίωξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για συνάντηση στος 4 Δεκεμβρίου σε τρίτη χώρα, αλλά το Μαξίμου διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία σε αυτό το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε: «Ήρθαν (οι Ελληνοκύπριοι) με μαξιμαλιστικές θέσεις σε όλα. Δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική η στάση τους στο εδαφικό. Έβαλαν χωρίς διαπραγμάτευση των αριθμό των 90.000 προσφύγων. Αυτό, 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν δεν είναι βοηθητικό. Δεν προσπάθησαν καν να διαπραγματευτούν. Ήρθαν στην Ελβετία για να βάλουν στην τσέπη τους και όχι να βγάλουν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».