Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για 3 εκ. πρόσφυγες - Free Sunday
Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για 3 εκ. πρόσφυγες

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για 3 εκ. πρόσφυγες

Να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες απειλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είπε ο Ερντογάν.

«Οταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», είπε ενώ διαβεβαίωσε ότι θα επηρεαστεί από απειλές.

«Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις ξεκάθαρες απειλές. Δεν μας νοιάζει ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε "ναι" στο ψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα Ερντογάν είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί. Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη».