Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα - Free Sunday
Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα

Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα

«Μου λένε ότι ο Ερντογάν κάνει τις δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Όταν όμως επιβουλεύεται τη Συνθήκη της Λωζάνης επιβουλεύεται σύνορα ευρωπαϊκά. Εμείς δε θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω – και το κάνουμε αυτό και για την ίδια Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και κάλεσε τον Ερντογάν να θυμηθεί ότι σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο παράθυρο προς τη Δύση. Προς αυτήν την κατεύθυνση του απηύθυνε «έκκληση να μην ωθήσει σε πράγματα που θα βλάψουν πρωτίστως τη χώρα του». «Η Ευρώπη θα αμυνθεί αν χρειαστεί και θα αντέξει», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είπε ότι εξαρτάται από την ίδια όμως «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Καταλόγισε στην Τουρκία πως αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μια παρακρουση οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια έπαρση ιστορικού μεγαλείου, «όμως είναι χαρακτηριστικό της ότι στήνει προγεφυρώματα και τα πιάνει μετά. Γι αυτό και δεν αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω», είπε. 

Για τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε «μια μόνο διάφορα έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιώτικης υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Όλα τα άλλα τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε..».