Χωρίς «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τα Σκόπια - Free Sunday
Χωρίς «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τα Σκόπια
O υπ,Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο Atlantic Council

Χωρίς «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τα Σκόπια

 

«Κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών» χωρίς νικητές και ηττημένους, είπε αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο συνέδριο του Atlantic Council για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ΠΓΔΜ δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «κόκκινες γραμμές» αλλά προτιμά «τα πράσινα φώτα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αξιοποιήσουμε, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε και θα το κάνουμε καλή τη πίστει», είπε ο Υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος ζήτησε «μια φιλική ενθάρρυνση» από τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ και κάλεσε την Ελλάδα να μην θέτει το ζήτημα της ονομασίας ως εμπόδιο για την ενσωμάτωση της χώρας του στους διεθνείς οργανισμούς.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου αλλά και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, της κυβέρνησης και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Χόιτ Γι, «θέση των ΗΠΑ είναι πως υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως από κοινού με τους Ευρωπαίους» και σε αμφίδρομη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ενημέρωσε για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την περιοχή, καθώς και «για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία υπέρβασης των διαφορών με την Ελλάδα γύρω από το θέμα της ονομασίας».

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι η χώρα του είναι φίλη και εταίρος των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθειά τους και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων, θα γίνει σύντομα μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ.