Τσίπρας σε Ντράγκι για τέταρτο μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο - Free Sunday
Τσίπρας σε Ντράγκι για τέταρτο μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο

Τσίπρας σε Ντράγκι για τέταρτο μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο

 

Μία συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σχολιάζοντας τα περί στήριξης από την ΕΚΤ αν η Ελλάδα θελήσει τέταρτο πρόγραμμα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον κ.Ντράγκι. Αστειεύτηκα μαζί του, λέγοντας ότι άκουσα τη χτεσινή δήλωσή του ότι είναι εδώ να μας στηρίξουν αν θέλουμε 4ο πρόγραμμα. Του είπα "ευχαριστούμε, να λείπει το βύσσινο"».

 

Ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί σημάδι της εξόδου από την κρίση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή. «Σήμερα ένα 1.300.000 νοικοκυριά έχουν δει στους λογαριασμούς τους το κοινωνικό μέρισμα. πρόκειται για λίγο πάνω απ΄ το 30% του πληθυσμού- θα ανέβει αυτό γιατί η πλατφόρμα θα ανέβει. Είναι σημαντική ουσιαστικά και συμβολικά εξέλιξη. Το μέρισμα πηγαίνει σε κείνους που το έχουν ανάγκη. Στο ένα τρίτο του πληθυσμού που καλύπτει το όριο της φτώχειας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ συμβολική εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια, που έστησαν τον μηχανισμό για δίκαιη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν. Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση.

Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».