Η Μέρκελ αποκλείει πολιτική λύση για το χρέος εκτός θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Free Sunday
Η Μέρκελ αποκλείει πολιτική λύση για το χρέος εκτός θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Η Μέρκελ αποκλείει πολιτική λύση για το χρέος εκτός θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Πρόσφυγες και Κυπριακό περιλαμβάνει η ατζέντα της καγκελαρίου Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο. 

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, Μίχαελ Στίμπγκεν, σχολιάζοντας εμμέσως τις πληροφορίες ότι ο κ.Τσίπρας θα θέσει ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ.Στίμπιγκεν στη δήλωση του στη Deutsche Welle κατέστησε σαφές ότι η κυρία Μέρκελ δεν πρόκειται να συναινέσει σε πολιτική λύση εκτός θεσμικών οργάνων, όπως επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».  

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει σήμερα ότι βαρύ είναι το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Γερμανία, απ’ όπου έχουν ήδη φθάσει μηνύματα ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να «παίζει» με το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. 

Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.