Αλέξης Τσίπρας: Τα μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους - Free Sunday
Αλέξης Τσίπρας: Τα μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους

Αλέξης Τσίπρας: Τα μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα θα έχουμε μια θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών οι οποίοι έχουν πάρει στις πλάτες τους όλο το βάρος της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους. Τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση στο 2017 και στο 2018», επισήμανε ο Αλέξη Τσίπρας  

«Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που οφείλεται στην υπεραπόδοση εσόδων έναντι στόχων και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας στους ανθρώπους που έχουν κάνει τα τελευταία εφτά χρόνια τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα να λέει τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία επίπτωση δημοσιονομική. Από την πλευρά μας θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για τον χαρακτήρα αυτών των μέτρων ώστε να υπάρξει μια υπέρβαση της παρεξήγησης που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κρίσιμο είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. «Πιστεύω ότι πράγματι το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες απ' όλες τις πλευρές ώστε να υπάρξει η απαραίτητη γεφύρωση των διαφορών για να έχουν μια θετική κατάληξη», ανέφερε. 

Αντιδημοκρατική η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

«Η επιμονή του ΔΝΤ είναι αντιδημοκρατική διότι κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει μέτρα εάν και εφόσον χρειαστούν για μια περίοδο μετά από δυο χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήταν προτιμότερο το ΔΝΤ να πιέζει προς άλλη κατεύθυνση, ώστε οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων να μειωθούν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάπτυξης, είναι πιθανό το 2016 να κλείσει με θετικό πρόσημο.Σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι απαράδεκτο να διαταραχθεί το καλό κλίμα σε βάρος του ελληνικού λαού που τόσα έχει κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.  

Κυπριακό: Αρνητική συγκυρία

«Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.