Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων - Free Sunday
Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων

Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων

«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση.

«Το 2018 θα είναι μία χρονιά ορόσημο για την μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή. Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε εις πείσμα αυτών που διακατέχονται από εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών μας και εξ αριστερών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κόμματα που από το 2010 και μετά κυβέρνησαν μονάχα με το φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται μονάχα με την καταστροφολογία και έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε την πολιτική αναξιοπιστία της ΝΔ:

«Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός αντιπολίτευσης που λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2015 ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και η χώρα θα πέσει στα βράχια. Όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση μας έλεγε ότι δεν θα πετύχουμε τους στόχους και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά το ότι διαψεύσθηκε συνέχισε το ίδιο βιολί λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι έκλεισε αλλά με αντάλλαγμα τέταρτο μνημόνιο. Όταν βγήκαμε στις αγορές την αμφισβήτησε. Και όταν ξεκίνησε η τρίτη αξιολόγηση έλεγε ότι θα καθυστερήσει και δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Και κάποια στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον της ΝΔ ενημέρωναν επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη πολιτική κρίση. Και όταν φάνηκε ότι κλείνει η αξιολόγηση και έπεσαν τα επιτόκια άλλαξε το τροπάρι αλλά όχι ο χαβάς. Τώρα λένε ότι θα κλείσει αλλά θα είμαστε σε ειδικό καθεστώς όπως συμβαίνει μες όλες τις χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «και βεβαίως η ΝΔ κάθε πρωτοχρονιά προέβλεπε εκλογές για εκείνο το έτος».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο κάποιο χειρομάντη αστρολόγο ή μέντιουμ αλλά να ξέρετε ότι σας λένε αυτό που εσείς θέλετε να ακούσετε. Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο. Να αποδεχθείτε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα έχοντας στο τιμόνοι αυτούς που εσείς προεξοφλούσατε ότι θα την έριχναν στα βράχια. Έχουμε μία οικονομία που πετυχαίνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης που η ΝΔ δεν είχε δει ποτέ στα χρόνια της κρίσης. Έχει μειώσει 7 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργίας και καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων και οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν στο επίπεδο του 2006», τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι «κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς. Αυτό δεν το κρύψαμε ποτέ. Ακόμα όμως και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με στόχο να κερδίσουμε μέτρα υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας. Το πετύχαμε και στις τρεις αξιολογήσεις παρά το ότι και οι τρεις περιείχαν συμβιβασμούς».

Υπογράμμισε ότι «στην τρίτη αξιολόγηση οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από τις αρνητικές» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «μιλάτε για μεταρρυθμίσεις και αυτοαναγορεύεστε σε μεταρρυθμιστές. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που έχετε φέρει στην συλλογική συζήτηση διότι έχουν ταυτιστεί οι μεταρρυθμίσεις με κόψιμο μισθών και συντάξεων».

«Εμείς δεν έχουμε μονάχα σχέδιο και στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από το καθεστώς των μνημονίων αλλά έχουμε και όραμα η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος δικαίου χωρίς το χάος της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας που κάθε φορά βοηθά ένα παρασύστημα πελατειακό και μίζας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων έχει γίνει «αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης που καταλήγει σε παραπλάνηση» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απίστευτη διαστρέβλωση σε ένα τομέα που έχουμε προτεραιότητα όπως είναι το παιδί».

«Στον προηγούμενο προϋπολογισμό εγκρίναμε 260 εκατ. ευρώ περισσότερα για το παιδία και το ποσό από τα 650 εκατ. έφτασε τα 910. Αυτή η αύξηση συμβαδίζει με εξορθολογισμό. Έτσι 740.000 οικογένειες θα δουν αύξηση στα επιδόματα που λαμβάνουν. Το σκεπτικό του συστήματος είναι η αύξηση των επιδομάτων του πρώτου και του δεύτερου παιδιού και βάζουμε κριτήρια στα 3 και περισσότερα», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτό αποκαθιστά μία μεγάλη αδικία εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας που είναι οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά. Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρέπει να ενισχυθεί η οικογένεια να κάνει πρώτα 1 και 2 παιδιά».

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «οι μισοί τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα δουν αυξήσεις. Υπάρχει όμως μια κατηγορία που θα δει μειώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε λύσεις εντός του 2018 ώστε να εξορθολογιστεί και να καλυφθεί η απώλεια και να υπάρξει μεταβατικό στάδιο».

Για «παραπλάνηση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και .όσον αφορά την ρύθμιση που αφορά την απεργία. «Στη διαπραγμάτευση είχαμε τις συλλογικές συμβάσεις την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την θέσπιση του λοκάουτ και τον συνδικαλιστικό νόμο όπου υπήρχε ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών. Χωρίς καμία υποστήριξη από τους επίσημους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος όπως η ΓΣΕΕ. Όμως το καλοκαίρι του 2015 ήξερε να πάρει θέση και ήταν υπέρ του ναι. Αλλά για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στόμα είχαν και μιλιά δεν είχαν. Εμείς πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και να μην θεσπιστεί το λοκάουτ. Και έμεινε μόνο η ρύθμιση για την απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία τοπικής έκτασης. Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία που συνεχίζει να είναι η πλειοψηφία των παρόντων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «δεν θέλω να μείνω άλλο στη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ούτε να καταγγείλω την στάση του ΠΑΜΕ. Θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ να καταλάβει την ουσία της διαπραγμάτευσης ή από το ΚΚΕ που ζητά την έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη, άσχετα που δεν μας λέει πως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους σε αυτή την περίπτωση».

«Αυτό που καταγγέλλω ως απολύτως ψευδές είναι η καμπάνια που διεξάγεται ότι η ρύθμιση καταργεί την απεργία και ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του ΣΕΒ. Γι’ αυτό δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που είναι οι φορείς των απόψεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ» τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε: «μην σκορπάτε την ηττοπάθεια στον κόσμο της εργασίας. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερή κατάκτηση και δεν απειλείται ούτε καταργείται από αυτή την κυβέρνηση».

«Το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60%-40% και τώρα έχει αντιστραφεί υπέρ της πλήρους απασχόλησης. Και έχουν δημιουργηθεί 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας ενώ μειώθηκε το ποσοστό αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 13%», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ρώτησε το ΚΚΕ: «σκεφτείτε τι θα γινόταν αυτά τα τρία χρόνια αν παρέμεναν στην κυβέρνηση αυτοί εδώ που έχουν το θράσος ακόμα και σήμερα να μας κουνούν το δάχτυλο. Σε λίγο θα μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης και θα αναδείξει τις πραγματικές διαφορές». Σημειώνεται ότι βουλευτές της ΝΔ (Θ. Δαβάκης κ.α.) ενοχλήθηκαν όταν ο Αλ. Τσίπρας τους έδειξε λέγοντας «αυτοί εδώ».