Ο Νίμιτς πάει Gorna Makedonija - Free Sunday
Ο Νίμιτς πάει Gorna Makedonija

Ο Νίμιτς πάει Gorna Makedonija

Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔ, έχει σήμερα στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μικόσκι και τον ηγέτη του αλβανικού DUI,  Αλί Αχμέτι.

«είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε να έχουμε καλές συναντήσεις κι εδώ. Περιμένω με ανυπομονησία τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και με άλλους ηγέτες», δήλωσε κατά την άφιξη του στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, μετά τη συνάντηση Νίμιτς-Ντιμιτρόφ, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα εκδώσει ανακοινωθέν, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Μάθιου Νίμιτς μεταφέρει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά προτάσσει μια σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το όνομα που προωθεί λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν αποσυρθεί ακόμα από το τραπέζι το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).