Ο Πολάκης ξέρει τους προστατευόμενους μάρτυρες - Free Sunday
Ο Πολάκης ξέρει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ο Πολάκης ξέρει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Υπάλληλοι της Novartis οι οποίοι συνελήφθησαν για χρηματισμό και άρχισαν να μιλάνε, είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος την ιδιότητα του γιατρού.

«Είμαι ενημερωμένος, είμαι γιατρός, το ξεχνάτε αυτό;», είπε ακόμα ο κ. Πολάκης.

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος»., ανέφερε σε ανάρτηση του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται προφανώς για άλλη υπόθεση διότι η εταιρεία δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ότι «ούτε η Novartis ούτε κάποιος από τους σημερινούς υπαλλήλους της έχει κατηγορηθεί σε σχέση με την υπόθεση».

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι καταθέσεις των «αγνώστων» μαρτύρων δυο απο τους οποίους χρησιμοποιούν τα «ψευδώνυμα» «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και η τελευταία την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή. 

Τι υποστηρίζουν για τα καταγγελλόμενα πρόσωπα:

Δημήτρης Αβραμόπουλος 

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ο κ. Αβραμόπουλος, υπουργός Υγείας (2006-2009) δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Παράλληλα οι Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντώνης Σαμαράς 

Ενας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη κίτρινο-μοβ τροχήλατης βαλίτσας Samsonite, η οποία ήταν γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Μάλιστα στις καταθέσεις των μαρτύρων γίνεται αναφορά ότι ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής. Τη βαλίτσα τη μετέφερε από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση ο ίδιος ο κ.Φρουζής. 
Επιπλέον αναφέρουν πως ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ζήτησε άδεια για να μπορεί να παρκάρει το μαύρο BMW του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντα με όσους έλαβαν γνώση της δικογραφίας η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες ποια άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μάρτυρες έδειξαν τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. 
Μάλιστα ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του ανώτερου στελέχους της Novartis. 

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν και τα ραντεβού που είχαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρουζή.  Συγκεκριμένα αναφέρουν μια εβδομάδα πριν το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Γιάννης Στουρνάρας

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα  οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Παναγιώτης Πικραμένος

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών, το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.

Αδωνις Γεωργιάδης

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50.000 και 70.000. Μάλιστα ένας μάρτυρας αναφέρει «ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ποσού 65.000.000 ευρώ το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία

Ανδρέας Λοβέρδος

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μία εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μάριος Σαλμάς

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμπλέκεται έμμεσα στην υπόθεση από τους μάρτυρες, αφού περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. Ουσιαστικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα  πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της  ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων 
προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιογράφοι 

Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα οι μάρτυρες εμπλέκουν στην διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Ελενα Φυντανίδου που κατά τις καταγγελίες μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.