Ο Τσίπρας βάφει τον ΣΥΡΙΖΑ κίτρινο - Free Sunday
Ο Τσίπρας βάφει τον ΣΥΡΙΖΑ κίτρινο

Ο Τσίπρας βάφει τον ΣΥΡΙΖΑ κίτρινο

Αμηχανία προκάλεσε σε μεγάλο μέρος της οργανωμένης κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ η αντεπίθεση με την οποία ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για να απαντήσει στην πρόκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδοκιμάσει τη φρασεολογία και τους υπαινιγμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη από το Μέγαρο Μαξίμου σε παιδεραστές.

«Θα αποδείξετε, επιτέλους, ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο;» αναρωτήθηκε από βήματος Βουλής ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, λίγη ώρα αφότου ο κ. Τσίπρας στην πρωτομιλία του είχε καταδικάσει «αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο», χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στις επίμαχες αναρτήσεις.

«Δεν μπορείτε, κ. Τσίπρα, να πάρετε καμία απόσταση από Πολάκη και Βαξεβάνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχετε ακραίες φωνές που διακινούν, και σήμερα ακόμα, άθλια υπονοούμενα, το κάνατε κι εσείς τεχνηέντως. Τσίπρας, Πολάκης, Βαξεβάνης είναι το ίδιο πράγμα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην τελευταία του ομιλία.

Όμως αυτό ακριβώς που είπε ο πρωθυπουργός προκάλεσε ενθουσιασμό στους καταγγελλόμενους.

«Σε ένα πράγμα, κύριε πρωθυπουργέ, είχατε δίκιο στη Βουλή σήμερα. Στην αναγνώριση των εχθρών σας. Πολάκης, Τσίπρας, Βαξεβάνης. Έχει γίνει ήδη σύνθημα» έγραψε ο κ. Βαξεβάνης σε επιστολή του στον πρωθυπουργό που δημοσίευσε στον ιστότοπο documentonews.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναρτούσε το άρθρο Βαξεβάνη με εισαγωγή το παραπάνω απόσπασμα και την επισήμανση «ΚΩΣΤΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ».

Οι αναρτήσεις, όσο κι αν η ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» και το left.gr απέφυγαν να αναφέρουν, σήμαιναν το τυπικό τέλος μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που όμως είχε ήδη κριθεί.

Ο διευθυντής της «Αυγής» είχε αποδοκιμάσει την προηγούμενη Κυριακή το δημοσίευμα του «Documento» για τη διασύνδεση Μαξίμου-παιδεραστών, κάνοντας λόγο για «εμετικά ξερατά», πολύ γρήγορα όμως έγραψε ο ίδιος για «δύο παιδέρες στο στενό περιβάλλον του Ηγέτη της Αριστείας», κερδίζοντας αναδημοσίευση και επαίνους από τον κ. Βαξεβάνη.

Το πρόβλημα όμως που πολλοί εντοπίζουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα να ταυτιστεί με τον κ. Πολάκη, αλλά η ταυτόχρονη ταύτισή του με τον εκδότη του «Documento», λίγο πριν φτάσει στη Βουλή η περίφημη δικογραφία με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για τη διοχέτευση των 3 εκατ. ευρώ από τον όμιλο CCC στην έκδοση της εφημερίδας «Documento».

Η κύρια διαπίστωση είναι ότι ο πρόεδρος είναι απολύτως βέβαιος ότι δεν υφίσταται απειλή από κει, όμως κάποιοι αναρωτιούνταν γιατί ο Μητσοτάκης έδωσε διέξοδο στον Τσίπρα να αποδοκιμάσει ανώδυνα τις αναφορές για παιδεραστές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης χρησιμοποίησε τη λέξη «κίναιδος», του ζήτησε να την αποσύρει, αλλά ο Τσίπρας δεν έκανε ούτε αυτό.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Μητσοτάκης, για να τον διευκολύνει, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε παρεμβάσεις της εφημερίδας που είχαν στοχοποιήσει πλήρως τη σύζυγό του.

Αυτό δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης, προτείνοντας τη συζήτηση για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, να επεδίωκε να καταγραφεί ακριβώς αυτή η ταύτιση, η οποία (αν τελικά προκύψει θέμα προανακριτικής για τα πολιτικά πρόσωπα, που θα βάλει στο κάδρο και τον Κώστα Βαξεβάνη) θα είναι σωτήρια για τον εκδότη του «Documento», γιατί θα τον εμφανίσει να στηρίζεται από ένα μεγάλο κόμμα και να ισχυρίζεται ότι υφίσταται πολιτικές διώξεις, αλλά για τον Τσίπρα θα είναι καταστροφική.

Τα ίδια αυτά στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας έκανε μόλις μισής σειράς αναφορά σε δύο θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει μετ’ επιτάσεως: στο θέμα της απεργίας πείνας Κουφοντίνα και σε αυτό της εισβολής των ΜΑΤ για την κατάληψη στο ΑΠΘ.

Πρόκειται για δύο θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως Ιανός, διότι στο μεν εσωτερικό του κόμματος δεσπόζει το κίνημα συμπαράστασης στον απεργό πείνας, όμως είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στα νέα ακροατήρια που θέλει να προσεγγίσει.

Μάλιστα στο τελευταίο θέμα οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ στη σύγκλητο του ΑΠΘ άλλαξαν άρδην τις θέσεις τους και από κει που μάζευαν υπογραφές για την αποπομπή του πρύτανη συνυπέγραψαν το κείμενο, επικροτώντας την πρόσκληση στην ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει.

Για τον Τσίπρα, η μεσαία τάξη είναι το ακροατήριο του οποίου η κατάκτηση μπορεί να φέρει ένα κόμμα στην εξουσία, αλλά πρόκειται για ένα ακροατήριο που δεν πείθεται εύκολα και δεν συγκινείται από απεργίες πείνας τρομοκρατών, ούτε θεωρεί ότι πρέπει να ανέχεται υποβαθμισμένα πανεπιστήμια για τα παιδιά της, τις σπουδές των οποίων χρηματοδοτεί ματώνοντας οικονομικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, η συζήτηση θα διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να πάρει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα οδηγήσει την υπόθεση Καλογρίτσα σε προανακριτική. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών σταματούν στον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ή θα φτάσουν στον ίδιο, καθώς μάρτυρες έχουν ήδη πει δημόσια ότι τους έχουν πει ότι τα ήξερε όλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί ο τότε γενικός γραμματέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Παππά, η δίκη του οποίου έχει ήδη αναβληθεί μία φορά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για παγίδα στην οποία ο πρόεδρος προσπαθεί να μην πέσει, καθώς ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ για το θέμα.

Ο Κουφοντίνας χρησιμοποιήθηκε το 2017 για να δημιουργήσει εκνευρισμό στην οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά η προσπάθεια, παρά τις έξι άδειες, δεν απέδωσε. Κατόπιν σταμάτησαν οι άδειες και έκανε μια απεργία πείνας που είχε προαναγγείλει ότι θα είναι «μέχρι το τέλος», αλλά σταμάτησε χωρίς να πάρει την έβδομη άδεια. Έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε ποτέ.

Στη συνέχεια δεν αντέδρασε και όταν τον απομάκρυναν από τις αγροτικές φυλακές επέλεξε να κάνει απεργία για ένα τριτεύον, διαδικαστικού χαρακτήρα ζήτημα.

Η δε απειλή για τη ζωή του προκάλεσε εκατοντάδες διαδηλώσεις και δεκάδες καταλήψεις, οι οποίες συνέπεσαν με τις διαδηλώσεις κατά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και διεύρυναν τα αιτήματά τους.