Προανακριτική για όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis θα προτείνει ο Τσίπρας - Free Sunday
Προανακριτική για όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis θα προτείνει ο Τσίπρας

Προανακριτική για όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis θα προτείνει ο Τσίπρας

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. 

«Η βούληση λοιπόν του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα,  τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η Προανακριτική Επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της. Σκοπός σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλος από την διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα. Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα, να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της. Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «κουκουλοφόρους που σύρουν στη λάσπη το δημόσιο βίο της χώρας» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο, έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη και τη διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» επισήμανε.

Ανέφερε επίσης πως η υπόθεση Novartis «αναμφβισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».