Προκαταρκτική επιτροπή για τη NOVARTIS πρότεινε ο Τσίπρας - Free Sunday
Προκαταρκτική επιτροπή για τη NOVARTIS πρότεινε ο Τσίπρας

Προκαταρκτική επιτροπή για τη NOVARTIS πρότεινε ο Τσίπρας

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis με στόχο την απόδοση ευθυνών ανακοίνωσε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

«Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.  Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης», είπε ο πρωθυπουργός ενώ επέρριψε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα για την χρεοκοπία της χώρας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για αποκάλυψη της αλήθειας χωρίς, όπως είπε «υπερβολές και κυνήγι μαγισσών ή λαϊκά δικαστήρια».

 

Στις 16:00 το απόγευμα, προβλέπεται βα γίνει η συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της υπόθεσης και τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας συζήτησης στην Ολομέλεια της πρότασης των 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή..

Σύμφωνα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συγκρότηση της προανακριτικής θα γίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα καθώς, "προεβλεψε" και δεύτερο αίτημα τουλάχιστον 30 βουλευτών της πλειοψηφίας με το οποίο θα συζητείται η άποψη του Δικαστικού Συμβουλίου επί της βασιμότητας των κατηγοριών που περιλαμβάνει η πρόταση προανακριτικής.

Η Βουλή θα περιμένει την γνωμοδότηση του Συμβουλίου που θα έχει στην διάθεση του επτά ημέρες για να εκφέρει γνώμη. 

Η πρόταση για προανακριτική και άποψη του Συμβουλίου να συζητηθούν σε μια συνεδρίαση αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Νομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα επισημάνει ότι τα τρία αδικήματα που συνοδεύουν τη σχετική δικογραφία έχουν παραγραφεί αλλά δεν είναι βέβαιο αν οι δικαστικοί θα μπουν και στην ουσία της δικογραφίας εκφράζοντας γνώμη για τα ευρήματα της δικογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει επί παραγεγραμμένων ενδεχομένων αδικημάτων και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη με την υπόνοια της ύπαρξης του αδικήματος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που δεν παραγράφεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει πει ότι η προανακριτική θα κρίνει κατά πόσο κάποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.