Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό - Free Sunday
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και δέκα λεπτά για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ εντός της ημέρας συναντάται και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.