Κοινή στάση Τσίπρα - Ερντογάν απέναντι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης για το Κυπριακό - Free Sunday
Κοινή στάση Τσίπρα - Ερντογάν απέναντι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης για το Κυπριακό

Κοινή στάση Τσίπρα - Ερντογάν απέναντι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης για το Κυπριακό

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι κύριοι Τσίπρας, και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

"Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης", ανέφερε η ανακοίνωση..

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα έγινε με διερμηνεία και διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα και ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να μην μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους  πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό ενώ για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον πρωθυπουργό,  στη 1 μετά το μεσημέρι.