Euroworking group χωρίς προσδοκίες - Free Sunday
Euroworking group χωρίς προσδοκίες

Euroworking group χωρίς προσδοκίες

Συναντήσεις με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί θα έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενόψει του Euroworking Group της Πέμπτης, το οποίο θα κρίνει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το προσεχές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στο σύνολό τους είναι μεγάλη.

Η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 200 εκατ. του 2018, ενώ άλυτο παραμένει και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στα εργασιακά. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εφικτός και ζητεί επιπλέον μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020).

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ