Ο Τσίπρας αναζητά στήριξη από ΕΕ για Τουρκία και όνομα - Free Sunday
Ο Τσίπρας αναζητά στήριξη από ΕΕ για Τουρκία και όνομα

Ο Τσίπρας αναζητά στήριξη από ΕΕ για Τουρκία και όνομα

 

Τετραμερής συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, με θέμα τςι εξελίξεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο η κυρία Μέρκελ συζήτησε πρόσφατα και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και κατ' ιδίαν με την γερμανίδα καγκελάριο ενώ συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, οι εταιρείες των οποίων TOTAL και ENI, έχουν αναλάβει την γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ την οποία εμποδίζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου αναμένει πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Αμέσως μετά τη σύνοδο, τα Σκόπια θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έχει προαναγγείλει πρόσκληση προς πΓΔΜ και Αλβανία μέχρι το καλοκαίρι.
Τα Σκόπια θα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου της ΕΕ, το οποίο στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία έχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα γίνει σύνοδος και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.
Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το θέμα του ονόματος αλλά και την διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τουσκ, η ΕΕ να εκφράσει στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένη δήλωση καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Σκοπός είναι το Κυπριακό να είναι από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα και να υπάρχει δήλωση στήριξης στην Κύπρο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των άλλων κρατών-μελών που μετέχουν στη σύνοδο.

Πάντως, ο κ. Τουσκ στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος επίσης, έστειλε διάβημα στον γγ των Ηνωμένων Εθνών όπως και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπυο καταγγέλλονται οι τουρκικές πειρατικές ενέργειες. Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη παραδόθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ με αίτημα τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού προς τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.