Στην Αθήνα, ο Αμερικανός υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις - Free Sunday
Στην Αθήνα, ο Αμερικανός υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις
Ο κ.Μίτσελ χθες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσις στο Βελιγράδι

Στην Αθήνα, ο Αμερικανός υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις

 Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Ο κ.Μίτσελ επισκέφθηκε ήδη την Πρίστινα, τα Σκόπια, όπου απέκλεισε κθε ενδεχόμενο αμερικανικής μεσπλάβησης στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, και το Βελιγράδι, από όπου έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πρόγραμμα συναντήσεων του κ.Μίτσελ δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σε όλες τις προηγούμενες στάσεις της περιοδείας του συναντήθηκε με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς.

Η στάση στην Αθήνα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι γίνεται ακριβώς μετά από την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνa με την ανακοίνωση του State Department, κ.  Μίτσελ θα βρεθεί στις 15 Μαρτίου και θα συναντηθεί με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουν την εμβάθυνση των αμερικανικών και ελληνικών στρατηγικών δεσμών και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Από την Αθήνα θα μεταβεί αύριο στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συναντηθεί επίσης με ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους ηγέτες, καθώς και με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Χθες η πρέσβης των ΗΠΑ στην Λευκωσία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέχρι η εξόρυξη πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει λυθεί το κυπριακό και θα μοιραστούν δίκαια τα έσοδα.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσις μετά τη συνάντηση του με τον κ,Μίτσελ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για έναν συμβοβασμό για το Κόσοβο