ΝΔ: Ανεύθυνη και επιπόλαιη η αναφορά Τσίπρα σε «Γκόρνα Μακεδονία» - Free Sunday
ΝΔ: Ανεύθυνη και επιπόλαιη η αναφορά Τσίπρα σε «Γκόρνα Μακεδονία»

ΝΔ: Ανεύθυνη και επιπόλαιη η αναφορά Τσίπρα σε «Γκόρνα Μακεδονία»

«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα», τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει:

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης του πρωθυπουργού μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που είπε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μακεδονίας» ευχήθηκε στη δημοσιογράφο από τα Σκόπια σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την «Γκόρνα Ματσεντόνια», προσθέτοντας πως το τελικό όνομα θα το κρίνουν οι διαπραγματεύσεις. Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας είπε: 

 

«Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω. Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Όχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ».