Ανεβάζει εκλογικές στροφές η ΝΔ - Free Sunday
Ανεβάζει εκλογικές στροφές η ΝΔ

Ανεβάζει εκλογικές στροφές η ΝΔ

 

Μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, θέλοντας να ανέβουν οι στροφές, καθώς φαίνεται ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι –παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση περί εξάντλησης της τετραετίας– η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Καμπανάκι προς όλους

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συνολική εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση είναι ότι λειτουργεί με έναν και μόνο σκοπό: την με κάθε τρόπο παραμονή της στην εξουσία. Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα, μέχρι τη στιγμή που θα κρίνει ότι, αποχωρώντας, θα έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή ήττα». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε προς τους τομεάρχες του κόμματος ότι «οι κάλπες έρχονται. Οι εκλογές, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, πλησιάζουν. Θα είναι εκλογές κάθαρσης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και εκλογές επανεκκίνησης. Η χώρα διψά για αλήθεια, επείγεται να φύγει μπροστά. Ακριβώς γι’ αυτό η ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, που οφείλει, ωστόσο, να μην είναι μόνο οργανωτική αλλά και πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε, όπως το κάνουμε ήδη, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις μας. Από αυτές, να αναδείξουμε εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Και όλες να τις διατυπώσουμε σε μια γλώσσα απλή και κατανοητή. Και να τις διαδώσουμε με έναν λόγο αυθεντικό, καθημερινό και πειστικό», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι τομείς έχουν χρέος όχι μόνο να κάνουν καθημερινή αντιπολίτευση, όπως την κάνουν και πιστεύω πολύ αποτελεσματικά, αλλά να προετοιμάσουν την “επόμενη μέρα”, ο καθένας στο αντικείμενό του». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στους τομεάρχες του κόμματος συγκεκριμένα deadlines, με απολογισμό δράσεων και προτάσεις για τις κυβερνητικές προτεραιότητες σε κάθε τομέα έργου, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός του Απριλίου), ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή διά παν ενδεχόμενο.

Εκλογές για τον μηχανισμό

Παράλληλα, και ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο μηχανισμός του κόμματος να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και τα τοπικά όργανα να είναι ενεργά και δυναμικά, όπως και τα μέλη του κόμματος, καθώς υπολογίζονται στα 102.000 τα άτομα που έως το πρώτο εννεάμηνο του 2017 είχαν αποκτήσει την κάρτα μέλους της ΝΔ. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογές σε όλη τη χώρα στις 13 Μαΐου για την εκλογή των προέδρων και των διοικήσεων των νομαρχιακών (ΝΟΔΕ) και δημοτικών (ΔΗΜΤΟ) οργανώσεων του κόμματος και μάλιστα με απευθείας εκλογή των μελών του κόμματος και όχι με μεικτό σύστημα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης εξέδωσε και τη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του κόμματος, για να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, οφείλουν να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, αποκλείονται από το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσα μέλη του κόμματος έχουν καταβάλει ήδη την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και έχουν λάβει την κάρτα μέλους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ενώ όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018 και δεν έχουν λάβει την κάρτα μέλους για το τρέχον έτος, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα μέλους ως τις 10/04/2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή, ή ως τις 04/05/2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής ηλεκτρονικά, με την υποβολή της αίτησής τους. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια οικονομική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 12 ευρώ, καθώς και ότι υπάρχει η δυνατότητα καταβολής συνδρομής για δύο έτη, συνολικού ύψους 22 ευρώ, και για τρία έτη, συνολικού ύψους 30 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΝΔ για το εννεάμηνο του 2017, τα έσοδα από την κάρτα μέλους έφτασαν τα 1,6 εκατ. ευρώ και αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης του κόμματος από ιδιώτες.

Κινήσεις στρατηγικής

Σε ένα τρίτο επίπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, προκειμένου να επικοινωνεί ο ίδιος το μήνυμα της ΝΔ, πέρα από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος, αλλά και να προσλαμβάνει ιδίοις όμμασι και ωσί τις ελπίδες και τις αγωνίες των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει –και το έκανε και στη συνεδρίαση των τομεαρχών– ότι το σενάριο της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν υφίσταται, λέγοντας ότι «το “τέλος μνημονίου” πρόκειται μόνο για την τυπική λήξη ενός προγράμματος. Γιατί τότε, ναι, σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας. Και θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε πόρους από τις αγορές. Διατηρούνται όμως στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο μνημόνιο. Καθαρή έξοδος, λοιπόν, δεν υπάρχει. Είναι άλλο ένα βρόμικο ψέμα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να στείλει παντού το μήνυμα ότι είναι το κόμμα του εκείνο που έχει τις προτάσεις και τις λύσεις για τα όσα θα ακολουθήσουν τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος, η ΝΔ να προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο, ώστε να εκλεγεί η νέα πολιτική επιτροπή και στη συνέχεια ο νέος γραμματέας, ενώ εντός του ιδίου διαστήματος εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και αλλαγές σε πρόσωπα στις γραμματείες του κόμματος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι όσοι εξ αυτών επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές δεν θα πρέπει να κατέχουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό.