Ερντογάν: Ο Τσίπρας αθέτησε υπόσχεση για τους «8» - Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο - Free Sunday
Ερντογάν: Ο Τσίπρας αθέτησε υπόσχεση για τους «8» - Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο

Ερντογάν: Ο Τσίπρας αθέτησε υπόσχεση για τους «8» - Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο

Ολοένα και κλιμακώνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, με το Μαξίμου να απαντάει με σκληρό τρόπο όταν ο Ερντογάν επανέλαβε και πάλι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί την άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, συνδέοντας την υπόθεσή τους με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πει αρκετές φορές ότι του έχει δοθεί και αθετήθηκε η συγκεκριμένη υπόσχεση και είναι η πρώτη φορά που παίρνει επίσημη απάντηση, ότι δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο, και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή, εφόσον στην ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται πως «επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δύο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις» και πως «του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Η απάντηση του Μαξίμου ήρθε μετά την ομιλία του Ερντογάν σε στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, φορώντας στρατιωτική στολή, στην Αντιόχεια, στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με την Συρία.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Τσίπρας μου είχε πει ότι θα ρυθμίσει το θέμα σε 10-15 μέρες. Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και ακόμα να μας παραδοθούν οι 8 τρομοκράτες Γκιουλενιστές. Πριν από λίγο καιρό πιάσαμε δύο Έλληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκαν όλοι στη Δύση, μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους πίσω στην Ελλάδα. Όμως είμαστε και εμείς κράτος Δικαίου και αυτή η υπόθεση θα κριθεί στη Δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε λοιπόν. Για τους 8 τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Γι’ αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».

Αναλυτικά η απάντηση του Μαξίμου στις νέες δηλώσεις Ερντογάν:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».