Η Μέρκελ παέι σήμερα στην Άγκυρα παρά τις αντιδράσεις - Free Sunday
Η Μέρκελ παέι σήμερα στην Άγκυρα παρά τις αντιδράσεις

Η Μέρκελ παέι σήμερα στην Άγκυρα παρά τις αντιδράσεις

Την Αγκυρα επισκέπτεται σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ,  σε μία προσπάθεια της ΕΕ να συνεχιστεί η τουρκική συνεισφορά στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, αλλά και να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Η κ. Μέρκελ δέχθηκε χθες τα πυρά της γερμανικής αλλά και της τουρκικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη χρονική στιγμή που επέλεξε προκειμένου να επισκεφθεί την Τουρκία, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα που θα επικυρώσει τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

Από την πλευρά της Τουρκίας, τα αιτήματα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο αφορούν την έκδοση των 40 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν μετά το πραξικόπημα άσυλο στη χώρα και τη συνδρομή της Γερμανίας στον πόλεμο της Αγκυρας εναντίον των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η καγκελάριος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, συνομίλησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γειτονική χώρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.