Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες - Free Sunday
Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες

«Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας; Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς και όχι. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Άρα, τι πραγματικά θα γίνει;  Φοβούμαι ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι να σας δώσει παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά  όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Εκεί σας πάνε». πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικώ εκλογών καθώς και του εκλογικού συστήματος

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν. Όπως θέλουν και να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που μπορούν με την απλή αναλογική ως εργαλείο. Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Αλλά, πριν από μας θα βρει απέναντι ολόκληρη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά  να επιβάλει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Και δεν θα μπορέσει, γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

«Θα το ξαναπώ και από το βήμα του Συνεδρίου σας: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Θα το ξαναπώ και εδώ, όπως έχω κάνει και αλλού: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.  Δεν θα το επιτρέψουμε», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.