To «ναι στις απαιτήσεις των δανειστών» υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 4,5 μονάδες - Free Sunday
To «ναι στις απαιτήσεις των δανειστών» υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 4,5 μονάδες

To «ναι στις απαιτήσεις των δανειστών» υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 4,5 μονάδες

Στην χθεσινή δημοσκόπηση της RASS για το iefimerida υπήρχε μία ερώτηση η οποία ουσιαστικά συμπύκνωνε την πολιτική ρητορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην διαπραγμάτευση.

Ήταν η ερώτηση που αφορούσε την προοπτική της αξιολόγησης: 
«Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση τι θα θέλατε να κάνει η κυβέρνηση;», έλεγε η ερώτηση και έδινε τρεις εκδοχές: 

Να κάνει εκλογές
Να κάνει δημοψήφισμα
Να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα. 

Όλη η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση λέξεων και εννοιών που  από μόνες τους κινητοποιούν αντιδράσεις με βάση το συναίσθημα. Τέτοιους συνειρμούς δημιουργούν οι δύο κρίσιμες λέξεις της τρίτης εκδοχής στην απάντηση: «Υποκύψει» και «απαιτήσεις».

«Ο λαός δεν υπέκυψε στις απειλές και την προπαγάνδα του φόβου», είχε πει ο κ.Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης του στη βουλή, στις 8 Φεβρουαρίου 2015.

«Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ;» είχε ρωτήσει ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη στις 18 Ιανουαρίου 2017 από βήματος της βουλής ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τον κ.Μητσοτάκη να πει αν «καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ».

«Η παράλογη απαίτηση των πιστωτών είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», απάντησε ο κ.Μητσοτάκης από τη Μυτιλήνη στις 3 Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά δηλαδή η συμφωνία με τις «απαιτήσεις» των δανειστών ήταν εκτός πολιτικής ατζέντας των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία συμφωνούν ότι οι απαιτήσεις είναι «παράλογες». Σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει κόμμα που να προτείνει την αποδοχή των προτάσεων των δανειστών.

Παλαιότερα μάλιστα, την 1 Φεβρουαρίου 2015, ο υπεύθυνος υγείας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Λυκούργος Λιαρόπουλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, γιατί σε ανάρτηση του στο twitter είχε γράψει απευθυνόμενος στο Γερούν Νταϊσεμπλουμ, «Γερούν …γερά. Σπαστου τον τσαμπουκά».

Προσφέρθηκα να... απαλλάξω το ΠΟΤΑΜΙ από την παρουσία μου, η οποία προφανώς, έγινε... tοξική», είχε γράψει στο facebook, αφού κανείς δεν τόλμησε να τον υπερασπιστεί.

Το ζήτημα το οποίο προκύπτει από την απάντηση στην χθεσινή δημοσκόπηση είναι ότι το 12,3% των ερωτηθέντων, ένας στους 8 ψηφοφόρους δηλαδή, συμφωνεί με την αποδοχή των «απαιτήσεων» των δανειστών. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ερώτηση είχε φορτισμένο πολιτικά λεξιλόγιο.

Αν η καταγραφή είναι σωστή, το κομμάτι αυτό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ένας στους 7 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους 9 της ΝΔ, των εκλογών του 2015, είναι το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το οποίο σήμερα δεν έχει πολιτική έκφραση καθώς απορρίπτει την βασική προσέγγιση όλου του πολιτικού φάσματος απέναντι στους δανειστές.

Κοινώς δηλαδή, υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο αποστρέφεται τις κορώνες και προτιμά να «υποκύψει στις απαιτήσεις» από τις υπερήφανες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στα επικίνδυνα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η χώρα.

Ποιος μπορεί να το αγνοήσει αυτό το 12,3%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 4,5 μονάδες παραπάνω, στο 16,8;