Ο Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει δανειστές και αγορές με μοχλό τον Γιούνκερ - Free Sunday
Ο Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει δανειστές και αγορές με μοχλό τον Γιούνκερ

Ο Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει δανειστές και αγορές με μοχλό τον Γιούνκερ

Την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, εξέφρασε ο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από την κατ´ιδιαν συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξιμου.

 «Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια την οποία συνέδεσε με τα πλεονάσματα.

«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράματος στήριξης της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων ετών. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε το θέμα στη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί και είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα που προχωρά και η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», προσέθεσε ο κ.Γιουνκερ.

«Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για την διαχείριση της ελληνικής οικονομίας όταν δεν θα υπάρχει εποπτεία, έκανε σαφή αναφορά στο ότι η χώρα δεν πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη που την οδήγησαν στην κρίση, πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. .

Παράλληλα ο πρωθυπουργός καλωσόρισε «τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», και τον διαβεβαίωσε οτι «αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» και διαβεβαίωσε ότι «θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης».

«Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός.