Επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη γερμανική βουλή - Free Sunday
Επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη γερμανική βουλή

Επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη γερμανική βουλή

Συνάντηση «οικονομικής υφής», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, τη σημερινή συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφρανγκ. Σόιμπλε

Αναφερόμενος στις επαφές του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο, ο κ.Κικίλιας, που συνοδεύει τον κ.Μητοστάκη στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε στον ΣΚΑΙ ότι ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε στην καγκελάριο για τον αγώνα τις μάχες των Ελλήνων αυτά τα τελευταία 7-8 χρόνια, για τη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό και νέων ανθρώπων, για τον αγώνα τον οποίον βιώνουν, για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη, όλη αυτή τη μάχη κι όλη αυτή την προσπάθεια». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ένα ξεκάθαρο "όχι" στα σενάρια επιστροφής της δραχμής και σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια, είπε ο κ.Κικίλιας.

«Δεν υπάρχει για μας αυτή η πιθανότητα, η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Οικογένειας κι εκεί θα αγωνιστούμε για να παραμείνει». 

Για τη συνάντηση με τους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο κ. Κικίλιας είπε πως υπάρχει σκεπτικισμός στο γερμανικό κοινοβούλιο, και ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να πείσει και να εξηγήσει, ότι «αξίζει η χώρα αυτή, να μην ταλαιπωρείται, αλλά αξίζει να βγει από την κρίση, όχι με υπερφορολόγηση, όχι με διαιώνιση των μνημονίων, με ένα πρόγραμμα τέτοιο, να δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσει το ΑΕΠ της χώρας, άρα να ξαναζήσει καλύτερα η ελληνική οικογένεια, κι έτσι προφανώς κι οι δανειστές μας έχουν, περισσότερες πιθανότητες, να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αυτό είναι κοινή λογική».

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), η οποία συμμετέχει στην Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Μέρκελ, Χανς-Πίτερ Φρίντριχ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη, εάν δεν εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της ως προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις,

«Είπαμε στον Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι όροι του μεταρρυθμιστικού προγράμματος πρέπει να εκπληρωθούν πλήρως. Χωρίς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν θα υπάρξει περαιτέρω εκταμίευση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης», δήλωσε ο Φριντριχ.