Ο Γιούνκερ διαψεύδει τον Τσίπρα για αυξημένη πλειοψηφία στο όνομα - Free Sunday
Ο Γιούνκερ διαψεύδει τον Τσίπρα για αυξημένη πλειοψηφία στο όνομα

Ο Γιούνκερ διαψεύδει τον Τσίπρα για αυξημένη πλειοψηφία στο όνομα

Σε κατηγορηματική διάψευση της διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο, πιέζει Αθήνα και Σκόπια η όποια συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, να εποκυρωθεί από αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή, προχώρησε αργά χθες το βράδυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν», δήλωσαν πηγές της Επιτροπής στο Star.gr, οι οποίες παρέπεμπαν στην ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο κοινοβούλιο, όπου είχε πει:

«Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Σε αναδίπλωση για την αυξημένη πλειοψηφία, προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος , ο οποίος διευκρίνισε ότι «το Σύνταγμα προβλεπει 180 όταν έχεις παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο«. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει υποστήριξη ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεδομένου ότι θα είναι μια συμφωνία εθνικά επωφελής».

Η διαρροή και η διάψευση της Επιτροπής θολώνουν το τοπίο τρεις ημέρες πριν από την συνάντηση Τσίπρα -Ζάεφ στη Σόφια, κατά την οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η συμφωνία των δύο μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα προβλέπει λύση και ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με ονομασία erga omnes αλλά με διετή προθεσμία για την υλοποίηση αλλά ο κ.Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τις διαρροές αναληθείς:

«Τίποτα δεν είναι πιο αναληθές από αυτά. Η συμφωνία θα είναι συνολική, θα λύσει όλα τα ζητήματα από τώρα, αν άφηνε ουρές δεν θα ήταν συνολική και μόνιμη. Μπορεί να έχει ένα χρονοδιάγραμμα για κάποια ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν με την υπογραφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ενδιάμεση. Και θα φέρουμε οπωσδήποτε τη συμφωνία τη Βουλη», ειπε ο κ.Κατρούγκαλος.