Ο πρόεδρος της πΓΔΜ βάζει εμπόδια στην συμφωνία για το όνομα - Free Sunday
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ βάζει εμπόδια στην συμφωνία για το όνομα

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ βάζει εμπόδια στην συμφωνία για το όνομα

Τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανοφ ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες αναφορικά με το θέμα του ονόματος.

Η ενημέρωση γίνεται μία μέρα αφότου με γραπτή ανακοίνωση του, ο κ.Ιβάνοφ απέρριψε το ενδεχόμενο η ονομασία που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν παρέμβαση Ιβάνοφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι όλοι οι προκάτοχοι του είχαν την ίδια άποψη, σχετίζεται με την καθυστέρηση στην τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ η οποία επρόκειτο να γίνει χθες.

Χθες ο κ.Ζάεφ έκανε λόγο «συμφωνία επί της αρχής» στην οποία η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και είπε ότι ο ίδιος «λαχταρά μια "Μακεδονία", στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».'Ομως, σε ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία» και επαναλαμβάνει ότι «προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Η προσέγγιση του Μαξίμου έρχεται σε απόκλιση με τη δήλωση του κ.Κοτζιά, ο οποίος είχε πει ότι υπάρχει συμφωνία, η οποία έχει προωθηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς προς έγκριση.