Η Αθήνα διαψεύδει τη συμφωνία ενώ ο Ζάεφ ανακοινώνει λεπτομέρειες - Free Sunday
Η Αθήνα διαψεύδει τη συμφωνία ενώ ο Ζάεφ ανακοινώνει λεπτομέρειες

Η Αθήνα διαψεύδει τη συμφωνία ενώ ο Ζάεφ ανακοινώνει λεπτομέρειες

Στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή «Severna Makedonija», φαίνεται ότι καταλήγουν Αθήνα και Σκόπια σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, η οποία έχει προαναγγελθεί από προχθές, όπως και η συνάντηση τους μέσα στον Ιούνιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28/29 Ιουνίου.

Ο κ. Ζάεφ, είπε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ως κίνηση καλής θέλησης η Ελλάδα θα στείλει επιστολή προς το ΝΑΤΟ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσκληση.

Τελικό βήμα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κι εγώ συμφωνήσαμε στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Καταλήξαμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε την πρόταση στις χώρες μας, ώστε να δούμε αν γίνεται αποδεκτή. Δεν έγινε αποδεκτή θετικά στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση, δεν θα συζητήσουμε ξανά για τη “Μακεδονία του Ιλιντεν”», είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση «να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βλάψουμε τη διαδικασία».

Πάντως στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουασιγκτον, επεσήμανε τα οφέλη από την “λυση στη διαφωνία”.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», είπε.