Επιβεβαιώθηκε η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και ΕΕ - Free Sunday
Επιβεβαιώθηκε η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επιβεβαιώθηκε η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε επιβεβαίωση της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και ΕΕ προχώρησαν χθες εκπροσωποι των δύο οργανιμών αλλά και άλλοι διεθνείς παραγοντες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, Τσίπρα -Ζάεφ για το όνομα της πΓΔΜ:

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση του «χαιρέτισε» τη συμφωνία και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο μεσολαβητής του OHE του για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

«Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε σε αναρτήση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ ενώ την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. «Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.

«Θα είναι τιμή για μένα, να παραστώ στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών», είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι.

 

«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό» αναφέρει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος καλεί «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες» και προαναγγέλλει ότι «αυτό θα θέσει σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωση του, το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την οποία χαρακτηρίζει «ιστορική» και προβλέπει ότι θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών ενώ εξαίρει την πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό».

Στην ανακοίνωσή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν – σε συντονισμό με την Καγκελαρία – σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται βρισκόταν – σε στενό συντονισμό με την Καγκελαρία – κατά τις διαπραγματεύσεις σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές καθώς και με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Νίμιτς. «Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας τηλεφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή (8.6) με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια και τον ενθάρρυνε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία. Το θέμα της ονομασίας ήταν και θέμα στην συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του, Κοτζιά, στις 29 Μαΐου, στο Βερολίνο», καταλήγει η ανακοίνωση.