Να έλθει η συμφωνία στη βουλή πριν την υπογραφή της ζήτησε ο Μητσοτάκης - Free Sunday
Να έλθει η συμφωνία στη βουλή πριν την υπογραφή της ζήτησε ο Μητσοτάκης

Να έλθει η συμφωνία στη βουλή πριν την υπογραφή της ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ζήτημα συνταγματικής τάξης σε ότι αφορά στη συμφωνία,έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα έγινε δεκτός από τοβ πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μια βαθιά προβληματική συμφωνία, αφού εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα (μία μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση για τη Νέα Δημοκρατία) και επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει, απο τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση στην ελληνική συνταγματική ιστορία, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει μια πραγματικότητα που μετά δεν θα μπορεί να αλλάξει, χωρίς την έγκριση της Βουλής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

«Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας και το συνταγματικά αυτονόητο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος προανήγγειλε ότι και ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή του για να γίνει αυτή η συζήτηση.

«Έτσι μόνο θα διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της» πρόσθετε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωσή του να ακούσει τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προσέθεσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. 

«Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η συμφωνία είναι κακή και ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να την υπογράψει» είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτώμενη αν η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ απάντησε ότι «τώρα μένουμε σε αυτό το βήμα» προσθέτοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Σημείωσε επίσης πως ακόμη το κείμενο της συμφωνίας που ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποσταλεί και αναρωτήθηκε: «Εμείς που είμαστε από τη Μακεδονία τι ακριβώς είμαστε;»

Η κυρία Σπυράκη σημείωσε επίσης πως με τη συγκεκριμένη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στον πυρήνα του αλυτρωτισμού να λέγονται Μακεδόνες και υπογράμμισε πως η χώρα δεν είναι δυνατό να κυβερνάται με πλειοψηφίες αλά καρτ.