«Πρόβλημα της Ευρώπης», η Ελλάδα λέει ο Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ - Free Sunday
«Πρόβλημα της Ευρώπης», η Ελλάδα λέει ο Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ

«Πρόβλημα της Ευρώπης», η Ελλάδα λέει ο Υπουργός Οικονομικών του Τραμπ

"Πρόβλημα της Ευρώπης" χαρακτηρίζει την κρίση στην ελληνική οικονομία, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνιούτσιν, αν και λέει ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

 Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο κ.Μνούτσιν δεν αποκλείει η κυβέρνηση Τραμπ ακόμη και να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ, ώστε να παραμείνει σταθερό στην σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η θέση της Ουάσιγκτον ενισχύει όσους στο ΔΝΤ θέλουν να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη συμμετοχή του Ταμείου και να οδηγήσει σε αδιέξοδο το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υπουργός έστειλε σήμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα διευκολύνουν την τάση στο ΔΝΤ, που εκπροσωπείται κυρίως από τους Ευρωπαίους και θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω κι αν τα νούμερα για το χρέος δεν βγαίνουν, όπως λένε οι αναλυτές του.

Ετσι, εκτιμάται ότι το Ταμείο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους, αλλά αν αυτή η πίεση δεν ευοδωθεί, ίσως να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Ολλανδίας έχουν δεσμευθεί έναντι των κοινοβουλίων τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εκταμιεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν συμμετάσχει εν τω μεταξύ το ΔΝΤ.

Το σκέλος του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις, θέλοντας να διαλύσει εντυπώσεις που δημιούργησαν οι προχθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Αγκελα Μέρκελ, ότι ίσως το Ταμείο βάζει στην άκρη τις απαιτήσεις του για ρύθμιση του χρέους και απαιτεί πλέον μόνο μεταρρυθμίσεις απ’ την Ελλάδα.