Αμερικανική παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο - Free Sunday
Αμερικανική παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο

Αμερικανική παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον δια της διπλωματικής οδού προς την Άγκυρα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», προ ολίγων ημερών, προκειμένου να της ζητηθεί η μείωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει κάτι σχετικό αλλά διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι παρόμοια παρέμβαση έγινε και προς την Αθήνα καθώς η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει και από την έντονη στρατιωτική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς αμερικανικές μονάδες χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος είτε για προώθηση προς τον Βορρά είτε για μεταστάθμευση στη Σούδα.

Στο μεταξύ, χθες, ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, χαρακτήρισε «τουρκικό νησί» την Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, διατηρώντας αναλόγως υψηλούς τόνους με εκείνους του Σαββατοκύριακου, κατά το οποίο υπήρξε ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.