Τσίπρας για Λαζαρίδη: Είμαστε «too hard to die» - Free Sunday
Τσίπρας για Λαζαρίδη: Είμαστε «too hard to die»

Τσίπρας για Λαζαρίδη: Είμαστε «too hard to die»

Τη βεβαιότητα του ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει αλώβητη παρά την ανεξαρτητοποίση βουλευτών των ΑΝΕΛ εξέφρασε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μιας και βρισκόμαστε στο Λονδίνο, είμαστε «Too Hard To Die» αναφερόμενος στην ταινία «Die Hard». Παρά τους σχεδιασμούς και τα ανόητα σχέδια, η κυβέρνηση δεν θα έχει ασυνέχεια, αλλά συνέχεια, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, που έχει περάσει από 40 κύματα, επιβίωσε σε πολύ δυσκολότερες στιγμές και θα ολοκληρώσει το έργο της, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, πως έθεσε στην κ. Μέι το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, τονίζοντας ότι η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Από την πλευρά της η Μέι έκανε λόγο για πάγιες θέσεις της Βρετανίας στο ζήτημα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως «θα βρούμε υποστηρικτές στο δίκαιο αίτημά μας». 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι

Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με την Πρωθυπουργό Μέι, σε μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική -θα έλεγα-  στιγμή για την Ελλάδα.

Η επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο, όμως, κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο. Πράγμα που δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά θα έλεγα και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ταυτόχρονα βεβαίως και  με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Είχαμε την ευκαιρία με την Πρωθυπουργό Μέι να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία. Αλλά, βεβαίως, συζητήσαμε και για μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Συμφωνήσαμε να έχουμε το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Τώρα που μετά την απόφαση, τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε διμερείς τομείς τις συνεργασίες μας, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τέλος, έθεσα στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Η φυσική τους θέση είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι το συμπέρασμά μου είναι πως το ταξίδι μου εδώ –γιατί έχει και συνέχεια- ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό, καθώς - επαναλαμβάνω- το timing ήταν εξαιρετικό. Και πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα και αυτό σηματοδότησε και η σημερινή μας ουσιαστική συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή τη σημαντική στιγμή, στο κατώφλι της εξόδου από το μνημόνιο, για την επόμενη ημέρα της χώρας, η πολιτική σταθερότητα είναι μια παράμετρος βασική. Οι σημερινές εξελίξεις στην Αθήνα με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, σας κάνουν να ανησυχείτε για την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ανησυχώ καθόλου. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια. Θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας. Και μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία, να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το «too hard to die». Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε η κυρία Μέι για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έθεσα το ζήτημα. Γνωρίζουμε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Και πιστεύω ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή τη δίκαιη ελληνική θέση.

Σας ευχαριστώ.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι

Τερέζα Μέι: Είμαι πολύ ικανοποιημένη που σας καλωσορίζω στην πρώτη σας επίσκεψη στη Downing Street και ανυπομονώ για τις συζητήσεις που θα έχουμε. Πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας χρονολογούνται εδώ και αιώνες, δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί Βρετανοί πολίτες που έρχονται και απολαμβάνουν τη φιλοξενία, τις πόλεις και τις παραλίες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και φυσικά, σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας προς τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Και εκτιμώ, παρατηρώντας τις μελλοντικές μας σχέσεις, ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές εξελίξεις. Συγχαρητήρια για τα βήματα που υλοποιήσατε για την έξοδο σας από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και για το ότι η οικονομία σας από εδώ και στο εξής προσφέρει ευκαιρίες για εμάς, προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ μας. Θα με ενδιέφερε να μιλήσω σχετικά με συγκεκριμένους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, η παιδεία. 

Έχουμε πάντα συνεργαστεί πολύ καλά σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο είναι φυσικά ένα βασικό ζήτημα για την Ελλάδα και γνωρίζουμε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τη μετανάστευση. Και, όπως είπα, έχουμε συνεργαστεί με Έλληνες αξιωματούχους, αλλά είμαι ικανοποιημένη που είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι θα στείλουμε ένα συμπληρωματικό περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής στο Αιγαίο για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας σε αυτά τα ζητήματα και κατά συνέπεια είναι σημαντικά ζητήματα για εμάς προς συζήτηση. Επίσης, είμαι πολύ ικανοποιημένη που βλέπω την πρόοδο που εσείς και ο ομόλογος σας, κ. Ζάεφ, έχετε σημειώσει στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις γειτνίασης. Και εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ζητήματα όπως το πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επίτευξη προόδου σε σχέση με την Κύπρο είναι ζητήματα τα οποία ανυπομονώ να συζητήσω μαζί σας σήμερα και για μία ακόμη φορά σας καλωσορίζω και χαίρομαι που σας βλέπω εδώ. 

Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ πολύ, κα Πρωθυπουργέ. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτό το ιστορικό κτίριο, αλλά επίσης, γιατί πιστεύω ότι έρχομαι στο Λονδίνο μία πολύ καλή χρονική στιγμή για την Ελλάδα, ακριβώς μετά την πρόοδο που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup, την τελευταία εβδομάδα. 

Εκτιμώ ότι ήταν μία ιστορική συμφωνία για εμάς, διότι με αυτήν τη συμφωνία κλείνουμε το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια, αλλά ταυτόχρονα λάβαμε μία πολύ σημαντική ελάφρυνση χρέους, η οποία είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας μου, τον ελληνικό λαό. 

Αλλά, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζουμε τη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική δύναμη, που είναι κρίσιμης σημασίας τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Διότι κι εσείς επίσης αντιμετωπίζετε ιστορικές προκλήσεις μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ε.Ε. 

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη να επωφεληθούμε από αυτούς τους ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας, στις χώρες μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, προστατεύονται περισσότεροι από 50.000 Έλληνες πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και φυσικά, είμαι χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα ορισμένα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ αυτών το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την άμυνα, και η συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας είναι κρίσιμη ως προς αυτά. Αλλά, επίσης, να συζητήσουμε το ζήτημα της Κύπρου, τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταματήσαμε, αλλά φυσικά για να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που σημαίνει, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και χωρίς στρατεύματα κατοχής και βασιζόμαστε στη συμβολή σας ως προς αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ.