Ο Τσίπρας «πήρε» το ΦΠΑ για τα νησιά και η Μέρκελ μας επιστρέφει τους πρόσφυγες από την Γερμανία - Free Sunday
Ο Τσίπρας «πήρε» το ΦΠΑ για τα νησιά και η Μέρκελ μας επιστρέφει τους πρόσφυγες από την Γερμανία

Ο Τσίπρας «πήρε» το ΦΠΑ για τα νησιά και η Μέρκελ μας επιστρέφει τους πρόσφυγες από την Γερμανία

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφάνιζε ως επιτυχία του την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωνε την συμφωνία με την Ελλάδα και την Ισπανία για την επιστροφή των προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και στην Ισπανία αλλά εντοπίζονται σε έδαφος της Γερμανίας. 

Η Ελλάδα και η Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο που θα εντοπίζονται μελλοντικά στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας και οι οποίοι θα έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά σε εδάφη τους, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. 

«Οι δύο χωρές έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες, που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε δικό τους έδαφος» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία άλλωστε δεν δεσμεύθηκε ούτε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Σε μία ένδειξη, εν τω μεταξύ, ότι υποχωρεί στις ασφυκτικές πιέσεις, που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοικοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, η κ. Μέρκελ προανήγγειλε αλλαγές στην πολιτική ασύλου της Γερμανίας, οι οποίες θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις απελάσεις. 

Η καγκελάριος, η οποία θα ενημερώσει απόψε τους κυβερνητικούς εταίρους της για τα αποτελέσματα της Συνόδου, με την ελπίδα ότι θα βάλει έτσι τέλος στους κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων, εμφανίστηκε ικανοποιημένη δηλώνοντας: «Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα».

Αν και αναγνώρισε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμο»  εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι 28 οδεύουν ολοένα και πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή λύση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη αναφερόμενος στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε 24% σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, και Λέρο. Όπως ανακοίνωσε, έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά. Τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».