Η αγία οικογένεια - Free Sunday
Η αγία οικογένεια

Η αγία οικογένεια

«Γνωρίζω όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι περίπου 100».

Νίκος Φίλης, 13 Απριλίου 2016 

«Ο νόμος δεν ήταν φωτογραφικός, διότι αφορά δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όλοι αυτοί οι νόμοι έχουν καλύψει πάρα πολλές περιπτώσεις».

Νίκος Παρασκευόπουλος, 19 Ιουλίου 2018 

«Η Τράπεζα ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες».

Τράπεζα Πειραιώς, 14 Ιουλίου 2018

Οι παραπάνω τρεις δηλώσεις αποτελούν σχολιασμό τριών περιπτώσεων στις οποίες πρωθυπουργικοί συγγενείς βρέθηκαν να ευνοούνται από συγκεκριμένες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Η πρώτη έγινε από τον τότε υπουργό Παιδείας στα ΝΕΑ, όταν τέθηκε υπόψη του ρύθμιση με την οποία οι αποσπασμένοι σε έναν φορέα θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση μετάταξης σε αυτόν. Χρήση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης έκανε η σύζυγος του πρωθυπουργού, μετατασσόμενη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ήταν η οργανική της θέση, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ήταν αποσπασμένη και όπου τώρα υπηρετεί κανονικά από τον Φεβρουάριο του 2017.

Η δεύτερη έγινε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, όταν τέθηκε υπόψη του η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα παραγραφής σειράς πλημμελημάτων, ανάμεσα στα οποία και το αδίκημα της πλαστογραφίας. Χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης έκανε ο αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας, η κατηγορία σε βάρος του οποίου για πλαστογραφία το 2012 δεν εκδικάστηκε ποτέ, διότι όταν έφτασε στο ακροατήριο, τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε παραγραφεί.

Η τρίτη δήλωση έγινε από το γραφείο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς, όταν δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» η ρύθμιση του ύψους 243.544 ευρώ δανείου της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ, που έγινε στις 23 Μαΐου 2016 και με βάση την οποία η εταιρεία θα εξοφλούσε σε τέσσερα χρόνια, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια, στα οποία θα κατέβαλλε 300 ευρώ. Δηλαδή, αντί να καταβάλλουν μια τοκοχρεολυτική δόση της τάξης των 5.500 ευρώ, κατέβαλλαν των 300, άρα είχαν ρευστότητα 5.200 ευρώ τον μήνα, ένα κεφάλαιο περίπου 125.000 ευρώ. Χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης έκαναν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, τα αδέλφια του πρωθυπουργού Δημήτρης και Ζανέτ Τσίπρα.

«Οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης του αρχισυντάκτη των εφημερίδων του κου Μαρινάκη –και παρεμπιπτόντως αρχηγού της ΝΔ– καθώς και της βοηθού του, κας Σπυράκη, θα δοθούν από τους θιγόμενους εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στις αίθουσες των δικαστηρίων» ανέφερε σε απάντησή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όμως οι «θιγόμενοι» δεν είναι απλώς επιχειρηματίες και συγγενείς του πρωθυπουργού, καθώς η αδελφή του πρωθυπουργού, κ. Ζανέτ Τσίπρα, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας.

Από το επιχειρείν στην πολιτική

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκλέχτηκε στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2016, έχει 151 μέλη, 50 περισσότερα από την Κεντρική Επιτροπή που είχε εκλεγεί στο πρώτο συνέδριο, τον Ιούλιο του 2013, η οποία είχε 201 μέλη.

Στην Κεντρική Επιτροπή του πρώτου συνεδρίου, η οποία εξελέγη με ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, οι Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει 35 ψήφους ή ποσοστό 1,03% για να εκλέξουν δύο μέλη στο όργανο, όπως και η Κομμουνιστική Τάση, που είχε πάρει 0,74% με 25 ψήφους, ενώ η Παρέμβαση Μελών, παίρνοντας 9 ψήφους, δηλαδή 0,27%, είχε εκλέξει ένα μέλος στο όργανο.

Στο δεύτερο συνέδριο η τάση της οικογένειας Τσίπρα εξέλεξε τρία μέλη στα 151, δηλαδή το 2% των μελών του σώματος, το οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό, «αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο και είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος».

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας είχε εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο συνέδριο, παίρνοντας 485 ψήφους. Δηλαδή τον εξάδελφο του πρωθυπουργού τίμησε το 14,29% των 3.393 συνέδρων που ψήφισαν. Στο δεύτερο πήγε ακόμη καλύτερα, καθώς όχι μόνο πήρε περισσότερες ψήφους, 647, αλλά το εκλογικό σώμα ήταν κατά περίπου το 1/5 μικρότερο, καθώς ψήφισαν 2.751, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την εκτίμηση του 23,52% των συνέδρων.

Εξίσου καλά πήγε στην πρώτη της εμφάνιση ως υποψήφια και η κ. Ζανέτ Τσίπρα, την οποία σταύρωσε το 15,85% των συνέδρων, δηλαδή 436 άτομα, 19 παραπάνω απ’ ό,τι τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, 20 περισσότερα απ’ ό,τι τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Λευτέρη Κρέτσο, που εκείνη την εποχή έδινε τη μεγάλη μάχη των τηλεοπτικών αδειών, και 30 περισσότερα απ’ ό,τι τον βουλευτή και δημοσιογράφο Γιώργο Κυρίτση.

Απειλή μιας μήνυσης και μιας αγωγής που δεν έγιναν

Όταν στις 30 Ιουνίου 2015 ασκήθηκε η δίωξη κατά του διαχειριστή της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ για πλαστό πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, που είχε καταθέσει το 2012 για να διεκδικήσει ένα έργο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο εξάδελφός του και υπεύθυνος μηχανικός του έργου, τον οποίο αφορούσε το πιστοποιητικό, ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός και λίγο αργότερα η συνεταίρος και αδελφή του έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Διαχειριστής της εταιρείας ήταν ο κ. Δημήτρης Τσίπρας.

Πρακτικά η οικογένεια Τσίπρα μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα δείχνει να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί σειρά ρυθμίσεων τις οποίες ψηφίζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Μπορεί οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να είναι χαμηλού βεληνεκούς και αναντίστοιχες της επιρροής που έχει ένας πρωθυπουργός, αλλά για μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών είναι εξαιρετικά επιζητούμενες, διότι θα τους απάλλασσαν από δυσβάστακτα οικονομικά βάρη.

Επί της ουσίας, οι ίδιοι οι «θιγόμενοι» δεν απάντησαν στη δήλωση που έκαναν: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ διοχετεύει σε ΜΜΕ, που τη στηρίζουν, αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, επισημαίνεται ότι η συκοφαντία είναι αστικό και ποινικό αδίκημα, δεν δικαιολογείται από κανένα αντιπολιτευτικό μένος και θα αντιμετωπιστεί στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει».

Ο πρωθυπουργός όμως προανήγγειλε ότι οι απαντήσεις «θα δοθούν από τους θιγόμενους εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Όμως στα δικαστήρια τις απαντήσεις καλούνται να δώσουν οι κατηγορούμενοι. Οι κατήγοροι ζητούν απαντήσεις.

Το θέμα έχει πέρα από πολιτικό χαρακτήρα κι έναν βαθιά ηθικό χαρακτήρα. Αυτός ο ηθικός χαρακτήρας θα κριθεί στις κάλπες, όπως όλα τα πολιτικά ζητήματα και οι ηθικές τους παράμετροι.