O Κουρουμπλής ομολογεί ότι ήξεραν για τους νεκρούς πριν τη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα - Free Sunday
O Κουρουμπλής ομολογεί ότι ήξεραν για τους νεκρούς πριν τη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

O Κουρουμπλής ομολογεί ότι ήξεραν για τους νεκρούς πριν τη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

Η κυβέρνηση είχε την πληροφορία οτι υπήρχαν νεκροί πριν σκοτεινιάσει αλλά δεν την αξιολόγησε ως «ασφαλή», επειδή προερχόταν από την Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών που δούλευε στη θάλασσα, όπως προκύπτει από σημερινή δήλωση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή,

Μιλώντας στο themaradio 104,6, ο κ.Κουρουμπλής επιβεβαίωσε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών, κ.Μπαλτάκος, σύμφωνα με τον οποίο, η ομάδα του εντόπισε τους νεκρούς πριν νυχτώσει και ενημέρωσε τον αρχηγό που αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα λίγο αφότου έπεσε το σκοτάδι.

Σύμφωνα με τον κ.Μπαλτάκο, η επιλογή να μην γίνει αναφορά σε νεκρούς ήταν της πολιτικής ηγεσίας, «για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα».

«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί ψυχολογικά. Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος», είπε ο κ.Μπαλτάκος.

Την άποψη ότι η κυβέρνηση ήξερε για την ύπαρξη θυμάτων, επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ και ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, σύμφωνα με τον οποίο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ.Μαυροειδάκος εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι εφόσον η ανεύρεση της σορού, έγινε γνωστη μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, είπε ότι «Το ΕΚΑΒ έχει δεχτεί 18:30 τις πρώτες κλήσεις για τραυματίες, η πρώτη κλήση για νεκρό έγινε στις 20:40 και παραλαμβάνουμε περιστατικά περίπου στις 21:50. Άρα οι πάντες ξέρουν ότι υπάρχουν νεκροί στο σημείο αυτό! Το συντονιστικό κέντρο στο Χαλάνδρι είχε ενημερωθεί. Ο γιατρός ενημέρωσε τους πάντες στο συντονιστικό κέντρο».

Ο κ.Κουρουμπλής επέλεξε να μην απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών, ούτε έδωσε καμία εξήγηση γιατί αργά το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν περάσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς είχε μιλήσει για θύματα.

Χθες Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, επέμενε ότι η εικόνα που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας ήταν «πραγματική», καθώς, όπως υποστήριξε οι συνέπειες φυσικών καταστροφών δεν είναι άμεσα κατανοητές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πληροφορίες για την ύπαρξη δύο νεκρών, είχε το απόγευμα του Σαββάτου και το ΕΚΑΒ.