Τουλάχιστον ο Βαρουφάκης είναι βέβαιος ότι ο ίδιος τα είχε κάνει όλα καλά... - Free Sunday
Τουλάχιστον ο Βαρουφάκης είναι βέβαιος ότι ο ίδιος τα είχε κάνει όλα καλά...

Τουλάχιστον ο Βαρουφάκης είναι βέβαιος ότι ο ίδιος τα είχε κάνει όλα καλά...

Να κριθεί η θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε και αυτά που παρέδωσε, θέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως προκύπτει από τη σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, στην οποία ισχυρίστηκε ότι τα ποσά είναι περίπου ίδια.

«Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα», είπε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος καταλόγισε την ευθύνη για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στους δανειστες.«Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας, μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου», είπε ενώ προέβλεψε οτι η χώρα δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές.

«Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια», εκτίμησε και προσέθεσε ότι στο «ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να κάνει τις αποπληρωμές της βασιζόμενη στις αγορές, η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη, είναι ένα τεράστιο ηχηρό "όχι"».
«Ο ESM είναι ένας αμαρτωλός μηχανισμός δήθεν σταθερότητας, στην ουσία αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καλό θα είναι οι γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες σε εκλεγμένους πολιτικούς».
Ο πρώην υπουργός οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί», ενώ αμφισβήτησε και την ελάφρυνση λέγοντας ότι «αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Μετακύλισαν μετά το 2032 τοκιζόμενα τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους».«Αυτή η επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 σε έναν σοβαρό επενδυτή του λέει ότι για να αποπληρωθεί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση του κράτους» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος εξεφρασε την άποψη ότι «η δέσμευση της τρόικας για μετακύλιση του χρέους μετά το 2032 σηματοδοτεί ότι θα έχουμε αποπληρωμές του χρέους που θα αγγίζουν το 50% των δημοσίων εσόδων».«Οι κυβερνήσεις πάντοτε προσπθούν να σπρώξουν το πρόβλημα στο χρέος λέγοντας "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει". Οι επενδύσεις παραμένουν μηδενικές καθώς βλέπουν ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση μετά το 2032» εκτίμησε.Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο υπουργό οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αν υπέγραφε μετά την συνάντηση με τον Ντάισελμπουμ, «θα παίρναμε €7,2 δισ, όμως οι αποπληρωμές για το 2015 ήταν €22,5 δισ ήταν αδύνατο να βγει»...
Ο κ.Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών «είχαμε ταμειακά διαθέσιμα για 11 με 23 ημέρες» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μπροστά της την επιλογή να πασχίσει «για την αναδιάρθρωση χρέους, για ένα κούρεμα στις αποπληρωμές χρέους μέσω των debt swps», την οποία δηλώνει οτι προσπαθούσε «με τους πολύ σοβαρούς συνεργάτες» του ενώ προσέρθεσε ότι το εθνικό νόμισμα θα ήταν λύση», αν και διαβεβαίωσε ότι «ποτέ δεν ήταν υπέρ της δραχμής»..

 

«Όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση μόνιμης σκοτοδίνης, έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που συρρικνώνεται συνεχώς, ναι, μία λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε την ίδια στιγμή: «Έχω χάσει πολλούς φίλους από την αριστερά γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ της δραχμής. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, να είναι προετοιμασμένη για το εθνικό νόμισμα, προετοιμασίες έκαναν όλοι, έκανε η Bundesbank, μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε».«Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έχε ζήσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης στην ιστορία» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι: Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ευρώ;  Και θα σας απαντήσω: Μόνο έχοντας προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή».«Όταν έχεις την ΕΚΤ που σου λέει πάρε κι άλλα δάνεια, ξέρω ότι θα καταστραφεί η οικονομία σου αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό» ήταν η άποψη που εξέφρασε και για να την ενισχύσει επιχειρηματολόγησε: «Το υπουργείο Άμυνας έχει πλάνο στο τι θα γίνει σε περίπτωση εισβολής από την Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πόλεμο. Το όπλο σου πρέπει να το έχεις προετοιμασμένο για να μην το χρησιμοποιήσεις».Επέμεινε στην άποψή του ότι «μπορούσε να λειτουργήσει το παράλληλο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να το έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όχι η Γερμανία αλλά η Γαλλία και η Ιταλία σίγουρα».Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για τη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η σχέση μας είναι πολλών ετών, είναι και φιλική και στη βάση της πανεπιστημιακής μας πορείας. Από την ώρα που ο κ. Τσακαλώτος ενστερνίστηκε το δόγμα ότι πρώτα θα έρθει η ανάπτυξη και μετά θα τελειώσει η λιτότητα οι δρόμοι μας και ρεαλιστικά και πολιτικά χώρισαν».