Συγχαρητήρια Τουσκ με προειδοποιήσεις Σεντένο, προαναγγελίες Μοσκοβισί και προτροπές Σχοινά - Free Sunday
Συγχαρητήρια Τουσκ με προειδοποιήσεις Σεντένο, προαναγγελίες Μοσκοβισί και προτροπές Σχοινά

Συγχαρητήρια Τουσκ με προειδοποιήσεις Σεντένο, προαναγγελίες Μοσκοβισί και προτροπές Σχοινά

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και προειδοποιήσεις για την επόμενη ημεέρα, περιείχαν τα σημερινά μηνύματα o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο κ.Τουσκ με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό, στα ελληνικά, στο twitter απέδωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος «τις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

«Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο», έγραψε στα ελληνικά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στο δικό του μήνυμα, ο κ.Σεντένο λέει ότι «οι Έλληνες πλήρωσαν τις λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος», χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο παρελθόν αναφέρεται και προειδοποιεί ότι «ένα πισωγύρισμα θα ήταν μεγάλο λάθος» «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα διάσωσης φτάνει στο τέλος του και μετά από έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο όπου όλοι πήραμε το μάθημά μας. Αλλά όλα αυτά είναι ιστορία. Η ανάπτυξη ήρθε, νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, υπάρχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομία μεταρρυθμίστηκε και εκμοντερνίστηκε. Ξέρω ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει αισθητά σε όλο τον πληθυσμό αλλά αυτό θα γίνει σιγά, σιγά. Η Ελλάδα είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Όχι άλλα προαπαιτούμενα, όχι νέες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε. Με τον έλεγχο έρχεται και η υπευθυνότητα. Οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβά τις κακές πολιτικές του παρελθόντος και ένα πισωγύρισμα θα ήταν μεγάλο λάθος», αναφέρει ο κ. Σεντένο, το μήνυμα του οποίου ξεκινάει με τη λέξη καλημέρα, στα ελληνικά.

Σε συνέντευξη του, στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγι για «ιστορική μέρα» αλλά προανάγγειλε ότι «η ελληνική κρίση ήταν ενός βάθους, μιας διάρκειας, μιας σκληρότητας απολύτως χωρίς προηγούμενο, ως εκ τούτου πρέπει να επιτηρούνται οι δεσμεύσεις της από λίγο πιο κοντά»,


«Είναι μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα», η οποία «επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είναι πια υπό κηδεμονία αλλά υπό το κράτος προγραμμάτων που είναι προγράμματα βοήθειας», δήλωσε ο Μοσκοβισί, ο οποίος την ώρα που κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, λένε ότι η χώρα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση μέχρι το 2022, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, να καθορίσει τη δική της οικονομική πολιτική, ασφαλώς συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ.Μοσκοβισί αναγνώρισε επίσης πως έγιναν «λάθη στη διάρκεια αυτών των πολύ μακρών χρόνων», αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δημιουργία μηχανισμών αλληλεγγύης για τους οποίους παραδέχτηκε ότι «δημιουργήθηκαν κάπως υπό την πίεση της κρίσης και δεν ήταν εκούσιοι».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για “αλλαγή ημέρας, αλλαγή σελίδας”, ενώ προέτρεψε την Ελλάδα να κοιτάξει το μέλλον και να αφήσει την αποτίμηση του παρελθόντος στην ιστορία, ενώ συγχρόνως κάλεσε να σταματήσει το πελατειακό κράτος.

Η αναρτηση του κ.Σχοινά έχει ως εξής:

Αλλαγή ημέρας, αλλαγή σελίδας

Η Ιστορία σίγουρα θα κοιτάξει πίσω και θα αποδώσει τα δέοντα. Από σήμερα όμως η Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά. Για μια οικονομία που θα γεννάει ευκαιρίες - όχι χρέη - για τους νεότερους. Για ένα σύγχρονο, δίκαιο - όχι πελατειακό - Κράτος. Με την Ευρώπη αρωγό και συμπαραστάτη.