Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά μόνο στους φόρους... - Free Sunday
Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά μόνο στους φόρους...

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά μόνο στους φόρους...

Αυξήσεις φόρων που αντιστοιχούν στο 2,5-3% του ΑΕΠ επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2015, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018).

Στην διετία 2015-2016, η Ελλάδα επέβαλε πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος ενώ σημειώθηκε οριακή μείωση της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε μηδενική Ανάπτυξη, αλλά οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016 και καταγράφηκε νέα ύφεση το 2015.

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2015-2016, η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα.

Το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων με ποσοστό 73%, όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες ήταν 31%.

Η Έκθεση προειδοποιεί ότι τα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου, «εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές»

 

Συνημμένα αρχεία: