Ο αριστερός "ανθρωπισμός" της Μόριας ξεπερνάει καθημερινά τα όρια του - Free Sunday
Ο αριστερός "ανθρωπισμός" της Μόριας ξεπερνάει καθημερινά τα όρια του

Ο αριστερός "ανθρωπισμός" της Μόριας ξεπερνάει καθημερινά τα όρια του

Καθημερινή αύξηση σημειώνει ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστώμ που βρίσκονται στη Λέσβο καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή συνολικά 615 άτομα έφτασαν στη Μυτιλήνη.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αφίξεων τα τελευταία χρόνια κι έτσι πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα, στη Λέσβο, στο νησί, διαμένουν 11.053 αιτούντες άσυλο.

Από αυτούς:

  • 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας
  • 3.100 σε υποδομές στέγασης
  • 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Οι υπόλοιποι διαμένουν σε άλλες μικρότερες δομές.

«Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές»,δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700.

«Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο», επισημαίνει ο κ.Βίτσας.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με ανακοίνωση τους απηύθυναν έκκληση για την άμεση μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ότι ο καταυλισμός της Μόριας, στην Λέσβο, «βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς ανάγκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».


Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

Οι ΓΧΣ καταγγέλλουν ότι «το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος»