Μητσοτάκης: Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε, η χώρα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου - Free Sunday
Μητσοτάκης: Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε, η χώρα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου

Μητσοτάκης: Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε, η χώρα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου

«Η χώρα σήμερα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Διαβάζω ότι ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ασία για να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, λέγοντάς τους τι ακριβώς;» ανέφερε χαρακτηριστικά από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην πτώση του Χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζικών μετοχών είπε: «Επιτρέψτε μου μία μικρή σύντομη αναδρομή ως προς το ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι τράπεζες σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές -και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες. Αυτό που θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από την Άρτα, είναι το γεγονός ότι η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε και οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση στις αγορές, έχουν πρόσβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού.

Έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας».

Η υψηλή φορολογία, οι περικοπές στις συντάξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που έθεσαν οι πολίτες της Άρτας στον κ. Μητσοτάκη κατά τις συνομιλίες που είχαν μαζί του στην κεντρική αγορά της πόλης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την λαϊκή αγορά της Άρτας και στη συνέχεια πέρασε από την κεντρική πλατεία και τα καταστήματα, όπου οι επιχειρηματίες του εξέθεσαν θα δικά τους προβλήματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για την πορεία αναστήλωσης του μνημείου και τις εργασίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη.
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στη συνέχεια στο δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Άραχθου, έργο που θα βοηθήσει στην άρδευση των κτημάτων όλου του κάμπου πέριξ του Αμβρακικού.
 
Η περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε με επίσκεψη σε επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων που παρουσιάζει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ σταμάτησε και στο χωριό Φιλοθέη όπου συζήτησε με αγρότες της περιοχής.
 
Αμέσως μετά, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Νικόπολης και περιόδευσε στην πόλη της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη και μίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την περιοδεία του με επίσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας και στην υπό κατασκευή μαρίνα «Κλεοπάτρα», ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.