Ο Κ. Μπακογιάννης μπήκε στη μάχη για την Αθήνα - Free Sunday
Ο Κ. Μπακογιάννης μπήκε στη μάχη για την Αθήνα

Ο Κ. Μπακογιάννης μπήκε στη μάχη για την Αθήνα

«Αθήνα Ψηλά». Αυτό είναι το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ρίχνεται στη μάχη για τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου Αθηναίων και με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας «Σηκώνουμε Ανάστημα».

Το στοίχημα

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη την περασμένη Δευτέρα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και αρκετό καιρό ήταν γνωστό το ενδιαφέρον του για τη θέση του δημάρχου. Αυτό επιβεβαίωσε και το πλήθος κόσμου που το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου έδωσε το «παρών», με αποτέλεσμα η οδός Πειραιώς στο Γκάζι να κλείσει και ο χώρος όπου θα γινόταν η επίσημη παρουσίαση να γεμίσει ασφυκτικά.
Γύρω στις 19:00 και με το τραγούδι «A sky full of stars» των Coldplay ο Κώστας Μπακογιάννης ανέβηκε στην εξέδρα, η οποία είχε στηθεί με τέτοιον τρόπο που του έδινε τη δυνατότητα να περπατάει ανάμεσα στο κοινό.
Αρχίζοντας την ομιλία του κάλεσε τους πολίτες να σηκώσουν ανάστημα. «Ξέρω πολύ καλά πως δεν είστε εδώ μόνο για μένα. Είστε εδώ γιατί πιστεύετε σε αυτή την πόλη. Πιστεύετε στην Αθήνα. Είστε εδώ γιατί αντιστέκεστε. Αντιστέκεστε στην αδιαφορία, την αδράνεια, την ανασφάλεια. Είστε εδώ γιατί επιμένετε. Επιμένετε πως η Αθήνα μπορεί να σταθεί όρθια, να σηκώσει ανάστημα, να φτάσει ψηλά, με υπερηφάνεια. Και είστε εδώ γιατί ξέρετε πως στο βιβλίο αυτής της πόλης, που οι ιστορίες όλων μας συνδέονται, τις επόμενες σελίδες θα τις γράψουμε όλοι μαζί. Κόντρα σε όλους εκείνους που θέλουν να μας διχάζουν. Κόντρα σε όλους εκείνους που τρέφονται από το “εμείς ή αυτοί”, ακόμα χειρότερα από το “εμείς ή κανείς”».

Η αναδρομή

Ο κ. Μπακογιάννης, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, περιέγραψε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Τριάντα δύο ετών, αφού έζησα, σπούδασα και εργάστηκα σε πολλές χώρες, πήρα την απόφαση να πάρω τα βουνά. Κυριολεκτικά. Στη γενέτειρα του πατέρα μου, στο πανέμορφο Καρπενήσι, μπήκα στην αυτοδιοίκηση. Πολλοί με είπαν τότε τρελό. Ότι αφήνω μια καλή, άνετη ζωή στην Αθήνα, για να πάω να αποδείξω τι; Θέλω, λοιπόν, να σας εξομολογηθώ ότι εγώ τότε, σε αυτή την ωραία περιπέτεια, μπήκα από ανάγκη. Και από μια βαθιά αίσθηση καθήκοντος. Γιατί, ναι, είχα μια μεγάλη εκκρεμότητα. Το βάρος ενός χρέους να ολοκληρώσω, ένα έργο που έμεινε μισοτελειωμένο. Ένα όραμα που δεν το άφησαν να πραγματωθεί».
Αναφερόμενος στο έργο που έγινε, είπε ότι «στην αυτοδιοίκηση μετράει μόνο το απτό και το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δοκιμαστήκαμε στα ακόμα πιο μεγάλα. Ακόμη και στα λεγόμενα εμβληματικά έργα, που θέλουν χρόνια, αλλά και σε αυτά που έλεγαν όλοι “ρε παιδιά, αυτά δεν γίνονται”. Έγιναν επειδή δεν μασήσαμε, επειδή τολμήσαμε. Είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί το έργο μας αναγνωρίστηκε. Εντός και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε γι’ αυτό κάνουμε αυτή τη δουλειά. Και μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια μέσα σ’ αυτήν, μπορούμε, ελπίζω χωρίς να ακουστεί αλαζονικό, να ισχυριστούμε πως την αυτοδιοίκηση την ξέρουμε καλά. Την ξέρουμε από την καλή και από την ανάποδη. Και, πιστέψτε με, δεν είναι απλό, έτσι που είναι δομημένη αυτή η χώρα. Είναι σαν να κολυμπάς καθημερινά ενάντια στο ρεύμα».

Η απόφαση για τον δήμο

Η απόφαση να είναι υποψήφιος για τον δήμο, όπως αποκάλυψε, δεν ήταν καθόλου απλή. «Η Αθήνα είναι μία και μοναδική, είναι η πόλη των πόλεων. Στα πέρατα του κόσμου προκαλεί δέος με την ιστορία της. Και αν ο Μάνος Χατζιδάκις βρήκε την “Οδό Ονείρων” στην Αθήνα, είναι ακριβώς γιατί τούτη η πόλη είναι οι γειτονιές της. Η Αθήνα, όμως, σήμερα δεν είναι απλώς σε κρίση, είναι σε παρακμή. Έχει ενσωματώσει την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Βγαίνεις το πρωί από το σπίτι και δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψεις. Βρομιά, δυσωδία, σκουπίδια, αταξία, ανομία, ανασφάλεια και, κυρίως, μιζέρια. Είναι, όπως καταλαβαίνετε, πολύ μεγάλο το βάρος αυτής της πόλης, πολύ μεγάλη η πρόκληση, απόφαση ζωής» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι «ο πρώτος αυτοδιοικητικός που δοκιμάζει τις δυνάμεις του για τον Δήμο Αθηναίων» και γνωρίζει ότι «η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι υπέρτατη τιμή».

4610285

Συμφωνία εμπιστοσύνης

Ο κ. Μπακογιάννης κάλεσε τους πολίτες να συνυπογράψουν «μια συμφωνία εμπιστοσύνης» η οποία θα έχει πέντε αρχές. «Αρχή πρώτη: Η Αθήνα δεν είναι μια γενική και αφηρημένη έννοια. Είναι οι άνθρωποί της. Όσοι ζουν, όσοι εργάζονται και όσοι την επισκέπτονται. Έχετε ανάγκη, επιτέλους, όσα δικαιούστε.
»Αρχή δεύτερη: Ο δήμαρχος δεν είναι διαιτητής μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, ούτε τερματοφύλακας απέναντι σε ένα επιθετικό κράτος που βαράει πέναλτι. Είναι σύμμαχος με τα όνειρα των δημοτών. Ο δήμαρχος είναι παντού. Για τα πάντα. Και πάντα. Μαχητικά, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες. Γι’ αυτά που λέμε και κάνουμε ή δεν κάνουμε, θα φταίμε εμείς. Εδώ θα ισχύει στ’ αλήθεια το γνωστό… τα παράπονά σας στον δήμαρχο.
»Αρχή τρίτη: Η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να ξεπερνά γραμμές και να γκρεμίζει τείχη. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία και οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα. Δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας επιλογές. Η κοινωνία, όμως, είναι πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Να σπάσουμε τις φυλακές που έχουμε χτίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να μάθουμε στη συνεννόηση, στη συναίνεση και τη συνεργασία.
»Αρχή τέταρτη: Δεν υπάρχει τζάμπα σχέδιο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει γεράσει. Για να ξανανιώσει χρειάζεται να γυρίσει ανάποδα. Ασυμβίβαστα. Για να αναμετρηθούμε, όχι με το παρελθόν αλλά με το μέλλον. Όχι με τους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά με τους ίδιους τους εαυτούς μας.
»Αρχή πέμπτη: Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ιστορία γράφουν οι παρέες. Ο δήμαρχος δεν είναι τίποτα παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας. Και η αλλαγή έρχεται μόνο “από κάτω προς τα πάνω”».

Πολιτική σε τρεις άξονες

Δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητας και της στρατηγικής του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι βασικός στόχος είναι «ο πολιτισμός της καθημερινότητας», ο οποίος ορίζεται από τρεις άξονες: τη δημόσια ασφάλεια, τη λειτουργία της πόλης και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Όπως σημείωσε, «χωρίς τη δημόσια ασφάλεια, οτιδήποτε άλλο καθίσταται άκυρο. Ο δήμος πρέπει να πάρει επάνω του το ζήτημα κι ας μην έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Κατάρτιση σχεδίου δράσης με συντονιστικό ρόλο του Δήμου Αθηναίων και συμμετοχή όλων των φορέων».
Σχετικά με τον δεύτερο άξονα, τη λειτουργία της πόλης ώστε να είναι ανθρώπινη, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε «στον τρόπο που μαζεύουμε τα σκουπίδια, στην ανακύκλωση, η οποία σήμερα δεν ξεπερνάει το 10%, στα πεζοδρόμια, που δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται, στον φωτισμό, που τόσο μας λείπει. Οι λίγες και σβηστές λάμπες. Στο πράσινο, που αφήνεται στη μοίρα του. Οφείλουμε να κάνουμε στην πόλη ένα ισχυρό ηλεκτροσόκ».
Όσο για τον τρίτο άξονα, «πολιτισμός της καθημερινότητας σημαίνει πως έφτασε η ώρα να ανακτήσουμε τον δημόσιο χώρο» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. «Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες μας, όλα είναι κομμάτια του παζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος. Μιλάω για ένα πλέγμα πολύ συγκεκριμένων έργων στις γειτονιές, για να αναδείξουμε τους κρυμμένους μας θησαυρούς. Ό,τι κάνουμε με τον δημόσιο χώρο, μικρό ή μεγάλο, θέλουμε να διαπνέεται από μια απλή φιλοσοφία, να έχει έναν και μοναδικό στρατηγικό στόχο: τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας. Την ωραιότερη βόλτα της Ευρώπης».

Αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο

Ο υποψήφιος δήμαρχος επισήμανε και την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο. «Είναι τουλάχιστον θεσμικό παράδοξο ο Δήμος Αθηναίων να στερείται αυτονόητων αρμοδιοτήτων για λόγους πρωτίστως πελατειακούς» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ταυτόχρονα και παραδείγματα. «Είναι αδιανόητο σε κεντρικούς δρόμους την ευθύνη των πεζοδρομίων και των φρεατίων να την έχει ο δήμος, του οδοστρώματος η περιφέρεια και των υπόγειων διαβάσεων ένα υπουργείο. Όπως είναι απαράδεκτο το Πεδίον του Άρεως, ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Αθήνας, να μην ανήκει στον δήμο ή το κράτος να δημιουργεί μια ανώνυμη εταιρεία, την περίφημη Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., για να υποκαθιστά τον δήμο στην πόλη. Αυτή είναι η αιώνια κακοδαιμονία της πολιτικής στην Ελλάδα, που καθιστά τους πάντες, τελικά, ανεύθυνους. Ο δήμαρχος, όμως, είναι ηθικά και πολιτικά αρμόδιος και οφείλει να γίνει υπεύθυνος για όλα. Και υπόλογος για όλα».

bako 0

ΝΔ: Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης ο Μπακογιάννης

Παρ’ ότι δεν έχει λάβει επίσημο «χρίσμα» για τον δήμο από τη ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη. Άλλωστε, όπως σημείωναν πηγές του κόμματος, «έχει υπάρξει ένας πολύ καλός δήμαρχος Καρπενησίου και ένας πολύ αποτελεσματικός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι και ένας πολύ επιτυχημένος δήμαρχος Αθηναίων. Άλλωστε, οι περισσότερες ιδέες και προτάσεις του ευθυγραμμίζονται πλήρως με το σχέδιο της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση».
Σημειώνεται ότι το «παρών» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητας του κ. Μπακογιάννη έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Οικονόμου, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γιώργος Πατούλης και ο Σίμος Κεδίκογλου.