Απομονωμένος ο Αρχιεπίσκοπος στην ιεραρχία σύμφωνα με τον Μεσσηνίας - Free Sunday
Απομονωμένος ο Αρχιεπίσκοπος στην ιεραρχία σύμφωνα με τον Μεσσηνίας

Απομονωμένος ο Αρχιεπίσκοπος στην ιεραρχία σύμφωνα με τον Μεσσηνίας

Σε 73 υπολόγισε τους ιεράρχες που αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίησή της, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και προέβλεψε «άσχημες εξελίξεις και μέσα στην Ιεραρχία».
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσόστομος κατηγόρησε την αρχιεπίσκοπο για την αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, γιατί δεν του επέτρεπε να διαβάσει την τοποθέτηση μου.

«Από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η συζήτηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στο σώμα της Ιεραρχίας» προσέθεσε.«Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ίσως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία» συνέχισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Επέμεινε, ακόμα, ότι είναι «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών καλώντας τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, το σώμα, δηλαδή, που θα υλοποιήσει την απόφαση της Ιεραρχίας, «να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας στην ολότητά της».Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης είπε ότι ήταν «απαράδεκτος ο απαξιωτικός τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απόφαση της Ιεραρχίας» υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών».

Αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη διαχείριση του ζητήματος από τον κ. Ιερώνυμο παρατήρησε ότι «ίσως έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έπρεπε στον πρωθυπουργό».Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον Αρχιεπίσκοπο» επαναλμβάνοντας ότι «όλα μπορούμε να τα συζήτησουμε εκτός από τη μισθοδοσία του κλήρου. Τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κληρικούς».Κατά τον ίδιο, τέλος, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος, δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της εκκλησίας» ενώ επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση «"δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον κόσμο", με την έννοια της αντίδρασης των κληρικών».

«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σχολιάζει το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο ο κ.Μητσοτάκης «φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος!»

«Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό. Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;»