«Προσύμφωνο» έγινε ήδη για την κυβέρνηση, η «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου - Free Sunday
«Προσύμφωνο» έγινε ήδη για την κυβέρνηση, η «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου

«Προσύμφωνο» έγινε ήδη για την κυβέρνηση, η «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου

Προσύμφωνο χαρακτηρίζει πλέον την ιστορική, όπως προσδιοριζόταν, μέχρι χθες συμφωνία, Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο υπουργός Επικρατείας και βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Έχει υπάρξει ένα προσύμφωνο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον χώρο της Εκκλησίας και γίνονται οι κατάλληλες ζυμώσεις», είπε ο κ.Βερναρδάκης ο οποίος προχώρησε σε διαχωρισμό, ανάμεσα στην εκκλησία και στον αρχιεπίσκοπο καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει σύγκρουση ή οποιαδήποτε αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας -με την επίσημη εκπροσώπηση της Εκκλησίας από τον Aρχιεπίσκοπο» ενώ προέβλεψε ότι «οι εκσυγχρονιστικές και πιο λογικές δυνάμεις στον χώρο της Eκκλησίας είναι και ισχυρότερες και θα επικρατήσουν».

«Ως κυβέρνηση και ως κράτος είμαστε σε μία γραμμή συναίνεσης, να επιλυθούν όλες οι χρόνιες εκκρεμότητες», δήλωσε ο κ.Βερναρδάκης για το σύμφωνο Πολιτείας- Εκκλησίας, διαβεβαιώνοντας πως «θα τιμήσουμε αυτή την επιλογή και θα προχωρήσουμε πάντα συναινετικά».

«Η Εκκλησία έχει καταρχήν συμφωνήσει σε αυτό το ζήτημα και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας η επιλογή θα είναι προς την επικύρωση της οριστικής συμφωνίας», προέβλεψε, γνωστοποιώντας ότι τα ζητήματα που τίθενται στο σύμφωνο αυτή τη στιγμή βρίσκονται «σε ένα επίπεδο νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, θα συζητηθεί βεβαίως και με τους νομικούς που έχει ορίσει και η Εκκλησία κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι, το οποίο θα είναι υπέρβαση των ορίων των αρμοδιοτήτων μας, αλλά θα παραμείνουμε και σταθεροί στην επιλογή να υπάρξουν και λύσεις στις χρόνιες αυτές εκκρεμότητες».

Ο υπουργός επισήμανε πως ζητήματα διοικητικά, νομικά, οικονομικά πρέπει να λυθούν στη δημόσια σφαίρα, παρατηρώντας και ότι «πολλές από τις αντιθέσεις που εκφέρονται έχουν να κάνουν με ζητήματα εσωτερικών συσχετισμών μέσα στην Εκκλησία, στους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ιεραρχών περί «κόκκινης γραμμής» στο θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε:

«Δεν νομίζω ότι το να θέτουν σε αυτό το ζήτημα "κόκκινες γραμμές" και μάλιστα με απόλυτο και δογματικό τρόπο θα οδηγήσει κάπου. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι "κόκκινη γραμμή" αυτό, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βάλει "κόκκινες γραμμές" και η κυβέρνηση. Για ό,τι και να ανησυχούν, για όποιον λόγο κι να ανησυχούν εδώ είμαστε, για να βρούμε τις λύσεις που θα διασφαλίζουν όλες τις πλευρές, όλες τις δικλείδες. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, κανείς δεν είπε ότι απολύονται οι άνθρωποι αυτοί. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο εργασιακό τους δικαίωμα και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Με όποιον τρόπο χρειάζεται να εγγυηθεί αυτό, θα εγγυηθεί [...] Ό,τι θέμα υπάρχει θα πρέπει να επιλυθεί δια μέσω του διαλόγου, αυτόν τον δρόμο άνοιξε κι ο Αρχιεπίσκοπος και η επίσημη Εκκλησία και σε αυτή τη λογική βρίσκεται και η κυβέρνηση».