Η απομάκρυνση Κοτζιά έφερε τη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα - Free Sunday
Η απομάκρυνση Κοτζιά έφερε τη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Η απομάκρυνση Κοτζιά έφερε τη σημερινή επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Ευκαιρία να κλείσουν την πρόσφατη ταραγμένη περίοδο χαρακτηρίζουν στη Μόσχα την σήμερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Υπονοώ την απέλαση των αντίστοιχων συνεργατών της πρεσβείας μας στην Αθήνα, της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο πρώην δικών μας διπλωμάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία, επειδή τέτοιου είδους δυστοκίες είχαμε ένα δούμε από παλιά στις σχέσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Η διμερής ένταση αποδίδεται πλέον στους χειρισμούς του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζια, με αποκορύφωμα την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Ο κ.Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στη Μόσχα και θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις εργασίες της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Αυτός είναι που συμπροεδρεύει από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγένι Ντίτριχ στις συζητήσεις που ουσιαστικά αποσκοπούν στην προώθηση διμερών δράσεων.