"Διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία", ζητά το Ουράνιο Τόξο - Free Sunday
"Διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία", ζητά το Ουράνιο Τόξο

"Διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία", ζητά το Ουράνιο Τόξο

Tη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία ζητά με ψήφισμά του το «Ουράνιο Τόξο», το πολιτικό κόμμα, το οποίο δηλώνει ότι εκφράζει τους «εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα».

Το Ουράνιο Τόξο στο 3ο τακτικό συνέδριο του στο Ξινό Νερό Φλώρινας, είχε κεντρικό άξονα το «μέλλον του μακεδονικού κινήματος στην Ελλάδα» και αποφάσισε την κάθοδος στις επερχόμενες ευρωεκλογές καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που μοιράζονται το όραμα για μια δημοκρατική Ελλάδα που θα σέβεται και θα προστατεύει την εθνική και γλωσσική διαφορετικότητα να συστρατευθούν με τους εθνικά Μακεδόνες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Στο συνέδριο εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλείται η χώρας μας να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, «εθνική μακεδονική μειονότητα» και να προχωρήσει στην εισαγωγή της «μακεδονικής γλώσσας» στη δημόσια εκπαίδευση.

Το ψήφισμα του «Ουράνιου Τόξου», που απευθύνεται στην ελληνική Πολιτεία, έχει ως εξής:

1. Να αναγνωρίσει επιτέλους την εθνική μακεδονική της μειονότητα.
2. Να εισάγει τη μακεδονική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές όπου αυτή ομιλείται.
3. Να επιτρέψει άμεσα την άνευ όρων επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, κλείνοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που αποτελεί παράλληλα και την τελευταία ανοικτή πληγή του εμφυλίου πολέμου.
4. Να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπως επιτάσσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

5.Να χρησιμοποιήσει την εθνική και γλωσσική διαφορετικότητα ως φορείς ανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στα πρότυπα των όσων εφαρμόζονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι ως πηγές συνεχών και απαράδεκτων διακρίσεων»

Στο συνέδριο εξελέγη νέο Κεντρικό Συμβούλιο και Πολιτική Γραμματεία.